Concentratie door meditatie

26 nov 2014

Studeren met een octopus of kookwekker – in Vox 2 legden Jorg Leijten en Linda van der Pol een aantal studiemethoden naast elkaar. Ze brachten deze tijdens hun eigen tentamenperiode in praktijk. Werken ze echt? Tijd voor een follow-up. Vandaag: concentratie door meditatie.

Illustratie: Roel Venderbosch
Illustratie: Roel Venderbosch

 

‘Je verbetert je cognitieve vaardigheden: zo ontwikkelen je werkgeheugen en concentratievermogen zich beter’ vertelde Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie, over mindfulness. Ha. Een relaxte manier om zonder stress maar mét een uitstekende spanningsboog door de tentamens te rollen? In mijn – voor leerstof doof geworden – oren klinkt niets beter dan dat; dus besluit ik een week lang dagelijks te mediteren.

Relaxed? Nou ja, ik sluit aan bij de ochtendmeditatie van Zen.nl – om 07.30 ’s morgens. Ik weet het: klagen is zinloos en decadent, maar wakker worden is altijd al een heikel punt geweest en ik weet mezelf iedere morgen maar moeizaam uit bed te slepen. Wakker ben ik pas echt nadat ik haastig naar de meditatieruimte gefietst ben en, precies op tijd, op een kussentje plof. Samen met een klasje andere ochtendbrakers zing ik een soetra om vervolgens 25 minuten in stilte te mediteren. Maar de tijd vliegt, en achteraf voel ik me fit en uitgerust – wat betekent dat ik ’s morgens om half 9 fris en blij in mijn leerstof duik.

Minder streberig
Wél gooi ik het bijltje er, als een echte burger, ’s avonds al vroeg bij neer – alsof ik niet per se meer of beter studeer, maar er gewoon een ander ritme op na houd. Studienachtjes zijn in ieder geval verleden tijd, en ik ben bovendien weleens streberiger geweest: ik verkies structuur en slaap boven die hard studeren. Tja. Meditatie schijnt niet per definitie te helpen om betere resultaten te halen – maar ook om je capaciteiten te respecteren en deze niet telkens op de proef te stellen door keihard door te bikkelen. Dus, dat – óf ik begin gewoon goed klaar te zijn met mijn bachelor; ook goed mogelijk.

Maar… Is meditatie nu een succesvolle studiemethode? Ik geloof er wel in dat meditatie je concentratievermogen én je focus, bijvoorbeeld op een overload aan collegeaantekeningen, kan verbeteren. Ook denk ik dat het goed inzetten van meditatie een studie op zich is: veel oefening en een goede cursus (dus: veel tijd) lijkt me noodzakelijk. Voorlopig ben ik tijdens het studeren nog net zo afgeleid door de afwas en boodschappen dan hiervoor – maar misschien, uiteindelijk, wel iets beter uitgerust én heerlijk in het ritme. / Linda van der Pol

1 reactie

  1. Wouter schreef op 5 maart 2019 om 13:08

    Beste Linda,

    leuk dat je het hebt geprobeert. Een van de problemen ten aanzien van meditatie en concentratie is de verwachting dat dit direct effect heeft. Na een weekje 20 min per dag hardlopen lukt de marathon waarschijnlijk ook niet. Als je het concentratievermogen echt wil laten toe nemen dan kost dit ook gewoon tijd, energie, doorzettingsvermogen en een hele hoop geduld. Of dit een makkelijke korte-termijn hulp is voor studenten is dan ook maar de vraag. Natuurlijk levert het op de korte termijn (meestal) ook voordelen op, zoals iets meer rust en overzicht en mogelijk wat minder stress. Meditatie is echter vooral een lange termijn ding. Wil je meer weten over specifieke (boeddhistische) concentratie meditatie zou je eens hier kunnen kijken: https://buddho.nl/medtitatie maar verwacht geen snelle resultaten ;).

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!