Corona-coulance bsa zit er dit collegejaar niet in

13 nov 2020

Studenten moeten dit collegejaar gewoon hun bindend studieadvies (bsa) halen. De universiteiten zijn niet extra coulant vanwege de coronacrisis. Dat maakte het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap woensdag bekend.

In het collegejaar 2019-2020 werd de handhaving van het bsa wél opgeschort. Universiteiten en minister Van Engelshoven waren toen bang voor extra studievertraging vanwege chaos op universiteiten. Aanleiding was de coronacrisis en het verbod om nog colleges te volgen op de campus. Gevreesd werd voor massale massale uitval van vakken. Dat bleek mee te vallen: de universiteiten zetten snel alternatieve college- en toetsingsvormen op touw en studenten haalden hun studiepunten op afstand.

Vrijstelling

Door dit goede functioneren van de opleidingen is opschorting van het bsa niet meer nodig, vindt de Vereniging van Universiteiten (VSNU). Woordvoerder Femke van Zijst: ‘Vakken vallen niet meer uit, zoals aan het begin van de crisis. Ze worden alleen op een andere manier aangeboden.’ Ze ondersteunt haar argument met cijfers waaruit blijkt dat eerstejaars vorig jaar geen extra studievertraging hebben opgelopen.

Daarnaast kunnen universiteiten er alsnog voor kiezen om specifieke opleidingen vrij te stellen van het bsa, mits zij veel last hebben van coronamaatregelen. Hiervan kan sprake zijn als practica of praktijklessen niet doorgaan. Omdat hogescholen veel meer praktijkonderwijs en daarmee ook meer last van de maatregelen hebben, schorten die instellingen het bsa wel op.

Eenzaamheid

Studentenorganisaties zouden liever zien dat het bsa ook voor universiteitsstudenten wordt versoepeld. Zij wijzen op de zware mentale last waar studenten onder gebukt gaan. Jasmijn Vos van studentenfractie AKKUraadt: ‘De acute problemen van vorig jaar spelen inderdaad niet meer, maar andere problemen zijn alleen maar groter geworden. Denk aan de eenzaamheid en uitzichtloosheid bij studenten die op hun kamertje zitten en geen perspectief hebben.’

De universiteiten benadrukken dat studenten in zulke gevallen om coulance kunnen vragen bij hun opleiding. Van Zijst: ‘Als je in de knel komt doordat je bijvoorbeeld mantelzorg moet verlenen, kan je daar aanspraak op maken.’ Vos betwijfelt of studenten een mentale reden voor coulance duidelijk kunnen overbrengen. ‘In zulke gevallen moet je aantonen waarom je het bsa niet hebt kunnen halen. Maar hoe toon je aan dat je eenzaam bent?’

Afschaffen

De Tweede Kamer gaf twee weken geleden in een motie aan voorgoed van het bsa af te willen. De universiteiten zijn daar niet blij mee: zij vinden het een noodzakelijke maatregel om studievertraging in toom te houden. Ze gaan erover in gesprek met minister Van Engelshoven. Van Zijst benadrukt dat de huidige beslissing losstaat van de motie.

1 reactie

  1. Koen schreef op 17 november 2020 om 09:36

    Voor studenten die dit lezen: houd er rekening mee dat je altijd een bezwaarschrift kan indienen bij je examencommissie als je vindt dat je onterecht een negatief bsa hebt gekregen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!