Corona-thuisblijvers: ‘Thuis ligt het gevaar van Netflix constant op de loer’

11 mrt 2020

Of ze het nu leuk vinden of niet, hoestende studenten wordt op het hart gedrukt thuis te blijven. En wie nu in Italië is voor een Erasmus-uitwisseling, krijgt het dringende advies om terug te keren. Hoe gaan Nijmeegse studenten hiermee om? En wat vinden zij van de corona-adviezen van de Radboud Universiteit?

Tristan Payer (24) – master Artificial Intelligence, woonplaats: Rovereto, Italië

‘Sinds 20 februari studeer ik in Rovereto, een kleine stad in Noord-Italië. De stad ligt tussen twee gebieden met een negatief reisadvies in, de zogenaamde rode zones. Ik ben zelf niet ziek, of ziek geweest, maar de gevolgen van het virus in de omgeving  zijn onontkoombaar. Alle universiteiten in Italië zijn gesloten, ook die van mij. Daarnaast kan je nergens binnen sporten, zijn bioscopen en sommige musea gesloten en rijden er minder bussen.

Ikzelf miste vooral de introductieactiviteiten, die door corona niet doorgingen. Heel jammer want bij deze activiteiten leer je de andere Erasmusstudenten kennen. Momenteel zit ik veel thuis om aan mijn scriptie te werken, soms ga ik naar buiten om een rondje te wandelen of te fietsen. Natuurlijk is dat saai, hier ging ik niet voor naar het buitenland.

Persoonlijk ben ik niet bang om besmet te raken, en wil ik mijn buitenlandverblijf graag voortzetten. Maar vanochtend ontving ik een mail van de Radboud Universiteit, met het dringende advies om ‘mijn verblijf hier te beëindigen en terug te keren naar Nederland’. Of ik hier nu toch blijf studeren weet ik niet, eerst maar eens contact opnemen met mijn studieadviseur. Daarna zie ik verder.’

Sophie Rikken (22) – bachelor Engelse taal en cultuur, woonplaats: Oss

‘Vorige week maandag bezocht ik een concert in 013 Tilburg, van de band Cage the Elephant. Later die nacht voelde ik me niet goed. Mijn klachten: hoesten, keelpijn en bijna 38 graden koorts. De volgende ochtend belde ik de huisarts, die me direct aanraadde contact op te nemen met het RIVM. Waarschijnlijk gaat het om een verkoudheid, vertelden ze, omdat ik al ziek werd binnen één nacht, en de incubatietijd van corona twee weken is. Ze adviseerden me wel om voor de zekerheid thuis te blijven, tot de klachten over zijn.

Sophie Rikken

Omdat ik alleen nog mijn scriptie hoef te schrijven, en dat ook thuis kan, heeft het thuisblijven geen grote gevolgen voor mijn studievoortgang. De gevolgen zijn er wel voor mijn bijbaan bij een meubelzaak. Toen ik mijn leidinggevende vertelde dat ik thuis moest blijven door een mogelijke besmetting met het coronavirus, verspreidde het nieuws zich als een lopend vuurtje, heel het bedrijf was direct in rep en roer. Het hoofdkantoor cancelde interne trainingen en het personeelsuitje, en lastte zelfs een vergadering af waar tussen de 120 en 150 managers verwacht werden. Daar voel ik me best lullig over.

Pas sinds vandaag ben ik echt minder ziek. Al blijf ik op advies van de universiteit uit voorzorg thuis. Nog even uitzieken, en daarna snel weer aan het werk en leuke dingen doen.’

Pip van der Zanden (21) – bachelor amerikanistiek, woonplaats: Eindhoven

‘Sinds afgelopen weekend heb ik keelpijn en hoest ik af en toe. Hoewel het onduidelijk is of het om corona gaat, volg ik het advies van de universiteit op en blijf ik thuis. Het gevaar bestaat dat ik anderen besmet met het virus, of dat ik zelf besmet raak, omdat ik – met mijn huidige klachten – een lagere weerstand heb. Het thuis moeten blijven vind ik vervelend, vooral omdat ik me in de universiteitsbibliotheek beter kan concentreren. Daar ligt het gevaar van Netflix toch minder op de loer dan thuis, haha.

Ik vind het advies van de universiteit om bij verkoudheidsklachten thuis te blijven terecht. Om te voorkomen dat de gehele universiteit op slot moet, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Of het gevolgen heeft voor mijn studie? Ik heb morgen een verplicht college… ik hoop echt dat m’n klachten dan over zijn.’

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!