Correctie: meer studenten wonen in stad

22 sep 2014

Het totaal aantal in Nijmegen woonachtige Radboudstudenten werd in het laatste nummer van Vox becijferd op 6.139. Dat lijkt nauwkeurig, maar het klopt niet. Het werkelijke aantal ligt duizenden hoger. Hoe zit dat?

Foto: Bert Beelen
Foto: Bert Beelen

Per abuis heeft Vox het door studenten opgegeven ‘studieadres’ gelezen als woonadres. Weliswaar is dat voor velen ook de woonplaats, maar voor duizenden studenten geldt dat ze bijvoorbeeld in Nijmegen wonen, maar het adres van hun ouders blijven gebruiken voor alle correspondentie. Op basis van de RU-gegevens, waar Vox vanuit ging, valt geen conclusie te trekken over de woonplaatsen.

Max Derks, directeur van Stichting Studentenhuisvesting Nijmegen, schuift betere cijfers naar voren: de gegevens uit de jaarlijkse monitor van Kences, de  landelijke vereniging van studentenhuisvesters over uit- en thuiswonende studenten. We zetten de drie groepen studenten die in Nijmegen wonen op een rijtje:

1 Uitwonende studenten 
Deze groep omvat ruim 52 procent van het aantal studenten: op een totaal van 18.891 studenten zijn dat 9.860 student-inwoners. Het percentage uitwonende studenten is in de afgelopen jaar iets toegenomen.

2 Thuiswonend in Nijmegen
Er is natuurlijk ook een groep studenten die bij hun ouders in Nijmegen wonen: 822 studenten.

3 Buitenlandse studenten
De international flavour waar de Radboud Universiteit naar streeft, straalt ook af op het inwonertal in de stad: inmiddels wonen ongeveer 682 buitenlandse studenten in Nijmegen, een aantal dat volgens prognoses van Kences dit decennium zal oplopen tot ruim 1.100.

Conclusie: in Nijmegen wonen in totaal 11.364 Radboudstudenten. Het aantal in de stad woonachtige studenten is nog hoger: 17.489 (dit is inclusief de studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het ROC). Dit maakt dat van alle inwoners in Nijmegen (168.000) 10,4 procent student is.

Studenten hebben dus twee adressen: een voor de post van de universiteit en een woonadres. Vaak is dat een en hetzelfde adres, maar vaak ook niet. Het is waarschijnlijk dat ook de gemeentelijke administratie op dit punt vervuild is, omdat veel studenten die in Nijmegen wonen hier niet staan ingeschreven. Hoeveel dat er zijn is niet bekend. De Dienst Studentenzaken wijst erop dat sommige particuliere verhuurders, onder meer om belastingtechnische redenen, alleen kamers verhuren aan studenten die níet staan ingeschreven in Nijmegen. / Paul van den Broek

Het verhaal in de laatste Vox over de verdeling van Radboud-studenten over Nijmegen is op basis van de nieuwe cijfers aangepast. Het stadscentrum is de wijk met de grootste studentendichtheid: een op elke zes inwoners is student. Het stadsdeel met het absoluut hoogste aantal studenten is Oud-Oost: 3.280 inwoners zijn student. Het aangepaste artikel vind je hier

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!