Crisisopvang voor asielzoekers op de campus blijft vrijwel zeker open tot juli 2023

12 dec 2022

De gemeente Nijmegen heeft ingestemd met het langer openhouden van de crisisnoodopvang voor asielzoekers, in een voormalige manege op het terrein van de Radboud Universiteit. De opvang blijft waarschijnlijk tot juli 2023 open.

De noodopvang met 224 plekken voor asielzoekers blijft definitief langer open, wanneer het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) daarom vraagt. De verwachting is dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren. De crisisopvanglocaties – Gelderland-Zuid telt er 597 – zijn door gemeenten ingericht omdat het COA niet genoeg plekken heeft in Ter Apel en op andere locaties.

De hoop was dat het COA vanaf 1 januari 2023 de opvang weer volledig zelf zou kunnen regelen en de opvang dicht zou kunnen, maar al snel bleek dit niet te lukken. In november liet burgemeester Bruls weten dat de opvang tot uiterlijk 1 maart 2023 open zou blijven. Daar komen nu dus drie maanden bij.

Dat besluit vloeit voort uit het zogeheten transitieplan voor crisisnoodopvang, waarin staat dat crisisnoodopvang in de regio, voor mensen die asiel aanvragen in Ter Apel, kan worden verlengd tot 1 juli 2023. In aanloop naar die datum wordt er op landelijk niveau gewerkt aan een plan, waardoor de crisisopvang voor asielzoekers per 1 april 2023 weer in handen van het COA komt te liggen.

Voldoet niet aan de eisen

Een uitspraak van de rechter van 6 oktober zou in Nijmegen nog wel voor een kink in de kabel kunnen zorgen. Die uitspraak schrijft namelijk voor dat alle opvanglocaties voor asielzoekers per 1 april 2023 aan hogere eisen moeten voldoen. De crisisnoodopvanglocatie aan de d’Almarasweg voldoet daaraan niet volledig. Zo zijn er onder meer geen slaapruimten die afgesloten kunnen worden en ramen die open kunnen.

Het is aan het COA om te besluiten of de opvanglocatie toch ingezet kan blijven worden.

Dit artikel van Jip Trommelen verscheen eerder in de Gelderlander.  

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!