Cultuurcentrum komt stap dichterbij

01 jul 2014

Een maand of twee geleden was de bouw van één centraal cultuurcentrum op de campus volgens het college van bestuur nog ‘niet opportuun’ en had het ‘geen prioriteit’. Gisteren meldde het college tijdens de Universitaire Gezamenlijke  Vergadering (UGV) dat er alsnog een haalbaarheidsonderzoek komt.

DeRodeLaars
Een optreden van Femme Vanille in de Rode Laars, nu nog één van de thuishavens van Cultuur op de Campus. Foto: Cultuur op de Campus.

De publieke tribune zat gisteren vol met cultuurliefhebbers, die hun steun kwamen uiten voor de plan. En wellicht ook uit protest over de aanvankelijk afwachtende houding van het college van bestuur. Dat bleek niet nodig. Rector Bas Kortmann gaf namelijk uit zichzelf aan dat het college van inzicht is veranderd, onder andere door alle positieve geluiden over een mogelijk cultuurcentrum. Een speciale werkgroep gaat nu de haalbaarheid van zo’n centrum verder onderzoeken.

‘Verrast ben ik niet, dit had ik wel verwacht’, zegt Wout Waanders van de charitatieve en culturele koepel CHECK. ‘Door die voorzichtige houding van het college van bestuur moet je een beetje heen prikken. Zo’n houding lijkt mij normaal als je voor het eerst van zo’n groot plan hoort – je kunt niet meteen overal onderzoek naar laten doen.’

Ook Esther van Kalken, voorzitter van Cultuur op de Campus, had de hoop op een cultuurcentrum nooit opgegeven. ‘Ik zag het wel hoopvol in, vooral omdat allerlei partijen die iets met cultuur te maken hebben samen optrokken en het plan van alle kanten werd gesteund.’ Dat merkte Waanders ook. ‘We hebben samen één front gevormd. Na verloop van tijd kwam er steun van docenten en decanen, dan weet je dat je op de goede weg zit.’

Ook over de rest van het traject zijn de twee hoopvol. ‘Ik ga er niet vanuit dat het nog misgaat’, zegt Van Kalken. Volgens Waanders zijn de financiën en het vinden van een geschikte locatie de grootste struikelblokken, maar ook hij ziet het cultuurcentrum er wel komen. ‘Aan de samenwerking tussen de verschillende partijen zal het niet liggen.’ /Tim van Ham

0 reacties

  1. H schreef op 1 juli 2014 om 16:07

    Cultuur moet vanuit de mensen zelf komen en moet niet afhankelijk zijn van een gesubsidieerde instelling.

  2. Lydia schreef op 2 juli 2014 om 09:32

    Net als wetenschap en sport wordt cultuur inderdaad door de gemeenschap (=de mensen) gedragen. Dat gaat voor een deel door middel van subsidies, die door de gemeenschap worden opgebracht.

    • H schreef op 3 juli 2014 om 16:29

      In hoeverre is er nog sprake van onafhankelijke culturele uitingen als men afhankelijk wordt van subsidies? Waarom maakt men onaantrekkelijke voorstellingen onder het mom van creatieve vrijheid, maar komt er anderhalve man en een paardenkop naar kijken? Wetenschap en sport zijn een ander verhaal. Sport is een kwestie van volksgezondheid en wetenschap van vooruitgang.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!