Dossier

Cum laude promoveren? Ga naar Letteren!

15 dec 2014

Wie cum laude wil promoveren moet werk leveren van ‘excellente wetenschappelijke kwaliteit’, volgens het promotiereglement. Opmerkelijk is dat dat aan de ene faculteit tot wel drie keer vaker voorkomt dan aan de andere. 

Het percentage cum laude promoties fluctueert jaarlijks sterk. Afbeelding via infogr.am.
Het percentage cum laude promoties fluctueert jaarlijks sterk. Afbeelding via infogr.am.

In totaal zijn er sinds 2003 3.350 onderzoekers gepromoveerd aan de Radboud Universiteit. Exact 200 van hen deden dat cum laude – een percentage van bijna zes procent. Dat blijkt uit cijfers die Vox opvroeg bij het Bureau van de Pedel. Het percentage cum laude-promoties fluctueert jaarlijks sterk en ligt de laatste twee jaar wat onder het gemiddelde – met de aantekening dat 2014 nog een paar weken loopt en het cijfer nog iets kan stijgen.

Waar promoveert men het vaakst cum laude? Aafbeelding via infogr.am.
Waar promoveert men het vaakst cum laude? Afbeelding via infogr.am.

Opvallend is het grote verschil tussen de faculteiten, zoals te zien is in de grafiek hierboven. Vanaf 2003 zijn aan de bètafaculteit slechts 23 van de 742 promovendi cum laude gepromoveerd; iets meer dan drie procent. Daarmee boekt FNWI de laagste score. De Faculteit der Letteren heeft procentueel gezien meer dan drie keer zo veel cum laude promovendi; 28 van de 262 promovendi (10.68 procent). Topjaar was 2008, toen liefst een kwart van de 16 letterenpromoties als cum laude werd beoordeeld.

Cultuur
Frits Vaandrager, vice-decaan onderzoek van de bètafaculteit, denkt dat de score van zijn faculteit niks zegt over de kwaliteit van de promoties, maar eerder over ‘een cultuur waarin men terughoudend is om een cum laude-procedure te starten’. Vaandrager wijst op een informele richtlijn die stelt dat een cum laude geldt voor de beste vijf procent van de proefschriften. Een moeilijk te hanteren richtlijn, vindt de vice-decaan.

Vaandrager wil uit dit overzicht overigens wel een les trekken: ‘Het feit dat de FNWI relatief weinig cum laudes uitreikt, zie ik vooral als een signaal dat promotores en manuscriptcommissies bij ons best iets vaker mogen besluiten om een cum laude- procedure te starten. Een cum laude is goed voor de carrière van de promovendus, maar ook heel leuk voor de promotor.’

De medische faculteit is overigens met afstand de grootste promotiefabriek van de Radboud Universiteit. Sinds 2003 promoveerden daar 1.459 wetenschappers (82 van hen cum laude), op een Nijmeegs totaal van 3.350. / Tim van Ham

 

3 reacties

  1. Anoniempje schreef op 15 december 2014 om 16:18

    Mm, de Letteren faculteit (en bijvoorbeeld ook Sociale Wetenschappen) hebben minder te besteden? Dus een kleiner deel van de studenten die zulke studies doet weet een PhD positie te bemachtigen (zie ook de absolute aantallen, en vergelijk deze met absolute aantallen bachelor- en masterfase)? Dus waarschijnlijk zijn dit ook studenten die het gemiddeld al beter deden in hun bachelor- en masterfase van de studie, en misschien zeggen deze verschillende cijfers dus weinig over hoe al dan niet makkelijk studenten een cum laude waardering krijgen, maar vooral iets over de ‘selectie aan de poort’ wat betreft de PhD posities aan de verschillende faculteiten?

  2. M schreef op 17 juni 2015 om 08:52

    Een andere belangrijke factor is de aanwezigheid van het Max Planck Instituut, dat een belangrijk deel van de letteren-PhDs ‘levert (5 tot 10 per jaar?). PhD-posities bij het MPI zijn ontzettend competitief dus het zou niet verbazend zijn als daarbij gemiddeld meer erg goede promovendi komen bovendrijven. Hoeveel van de Letteren cum laudes waren van het MPI?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!