D66 grootste partij in stembureau Berchmanianum

24 mrt 2021

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer was D66 de grootste partij in het stemlokaal in het Berchmanianum, op ruime afstand gevolgd door GroenLinks, de VVD en Volt. Dat blijkt uit de volledige uitslagen die zijn vrijgegeven door de gemeente Nijmegen.

Op de verkiezingsdag brachten in totaal 1249 mensen een stem uit in stembureau 40, dat voor de gelegenheid niet was ondergebracht in de Refter, maar in het Berchmanianum.  Meer dan een kwart van de kiezers kleurde het bolletje van D66 (28,25 procent), dat daarmee de grootste partij werd.

Sigrid Kaag

Stembureau 40 is een van de vele stembureaus in de gemeente Nijmegen waar de partij onder aanvoering van Sigrid Kaag de grootste werd. Alleen in een flink aantal wijken in Lindenholt en Dukenburg scoorde de PVV van Geert Wilders beter.

Tweede grootste partij in stembureau 40 werd GroenLinks (20,55 procent), gevolgd door de VVD (10,75 procent), Volt (8,99 procent), de PvdA (7,70 procent) en de Partij voor de Dieren (6,66 procent). Nieuwkomers BIJ1 en JA21 haalden 2,41 en 0,88 procent van de stemmen.

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten (2019) en de gemeenteraadsverkiezingen (2018) was GroenLinks nog de grootste partij op de campus. Maar die vergelijking gaat niet helemaal op: stembureau 40 was toen in de Refter en er was geen pandemie, waardoor in verhouding veel meer studenten en medewerkers kwamen stemmen. In stembureau 40 brachten deze keer ook heel wat inwoners van Nijmegen die niet aan de universiteit verbonden zijn hun stem uit (zie kader).

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!