Dag bijen, dag vogels

09 sep 2014

Nijmeegse onderzoekers wilden eens kijken of de vogels – net als de bijen – last hebben van het meest gebruikte bestrijdingsmiddel in de landbouw. Nu roepen organisaties als Vogelbescherming Nederland op basis van hun onderzoek op tot een verbod. In het actualiteitencollege van het Soeterbeeck Programma vertelt ecoloog Hans de Kroon vanmiddag hoe het zover is gekomen.

VOXcollegebijdeboterham(640x480px)-01

Het landbouwgif imidacloprid is al verboden, in sommige maanden, voor een beperkt aantal gewassen. Het Europees verbod is ingesteld omdat er aanwijzingen zijn dat het spul de bijen schade toebrengt. Ecoloog Hans de Kroon en zijn collega’s vonden ook bij vogels schadelijke effecten. Imidacloprid, het meest gebruikte bestrijdingsmiddel in de landbouw, komt terecht in sloten, plassen en rivieren. Daar doodt het de insecten die de belangrijkste voedselbron vormen voor veel boerenlandvogels. De Kroon en zijn collega’s vonden een duidelijk verband. Hoe hoger de concentratie gif, des te groter de afname van vogels.

Het van oorsprong Duitse bedrijf Bayer, ontwikkelaar van het gif, was er als de kippen bij. Meteen na de bekendmaking van de onderzoeksresultaten deze zomer wees het bedrijf in een persbericht op het ontbreken van een causaal verband. Volgens De Kroon is het uit de handel halen niet eens de oplossing. ‘De vraag is wat er dan voor in de plaats komt.’

De onderzoekers vinden een bredere discussie op zijn plaats. Over de teloorgang van de biodiversiteit in het boerenland. En dat de druk om te produceren in de landbouw zo gigantisch is.
Na de lezing van De Kroon gaat Liesbeth Jansen, programmamaker van het Soeterbeeck Porgramma, in gesprek met hem over de reacties op het onderzoek en de waarde van de natuur in onze kapitalistische samenleving. Leon Wecke spreekt zijn column uit: ‘Bijenvolkeren waren in hun geheel uit de kast gekomen’ . / Martine Zuidweg

Het actualiteitencollege is in de hal van het Erasmusgebouw en begint om 12.45 uur (tot 13.30 uur)

Lees meer over het vogelonderzoek in de nieuwe Vox (donderdag 11 september in de bakken).

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!