Dag chipknip op de campus

27 okt 2014

Per 1 januari kun je niet meer met de chipknip betalen bij de koffieautomaten op de campus. Dan wordt het betaalsysteem landelijk offline gehaald. Hoe bereidt het Facilitair Bedrijf (FB) zich hierop voor? En wat gebeurt er met nieuwe ontwikkelingen, zoals contactloos betalen?

Betalen met de Chipknip. Foto: Mathijs Noij
Betalen met de Chipknip. Foto: Mathijs Noij

Volgens Anton van Looijengoed, afdelingshoofd Retail en Catering, speelt het Facilitair Bedrijf (FB) in op de nieuwe ontwikkelingen. In het Grotiusgebouw loopt een proef waarbij alleen maar cashless betaald kan worden. Tot nu toe gaat dat heel goed, vertelt Van Looijengoed. ‘Het was wel even wennen voor studenten en medewerkers, maar er zijn geen klachten over gekomen.’ Voor buitenlandse studenten zonder Nederlandse bankrekening is het soms wel lastig, aangezien creditcards niet geaccepteerd worden. Maar daar wordt aan gewerkt: ‘Er komen prepaid pinpassen waar een krediet op gezet kan worden.’

Maar wat zijn nu precies de beweegredenen van het FB geweest om af te stappen van contant geld? ‘Allereerst speelt de veiligheid een belangrijke rol. Als er geen contant geld is, valt er voor een overvaller ook niks te halen.’ Daarnaast scheelt pinnen in de personeelskosten, contant geld moet immers geteld worden en het afvoeren ervan is ook vrij prijzig. Die besparing betekent echter niet dat de broodjes goedkoper worden, zegt Van Looijengoed. ‘Zo groot is de besparing nu ook weer niet. Het gaat erom dat de kosten in de hand gehouden worden en dat prijsstijgingen beperkt blijven.’ Tot slot speelt het mee dat studenten naar zijn ervaring steeds vaker pinnen. ‘Zij lopen toch vaak voorop bij dit soort ontwikkelingen.’

Pinmodus
Het afdelingshoofd weet dat de rijen bij de pinkassa’s in de Refter groot zijn, maar verwacht dat die vanaf 1 januari een stuk kleiner worden. ‘Dan wordt de chipknip uit de apparatuur gehaald, waardoor je gelijk in de ‘pinmodus’ terecht komt als je je pas in het betaalapparaat schuift.’ Ook wordt gekeken of er op den duur overgestapt kan worden op snellere pinapparaten met ondersteuning voor contactloos betalen.

Het is echter niet mogelijk om met je contactloze betaalpas bij de zwarte koffieautomaten te betalen. Vanaf 1 januari kan daar alleen met munten betaald worden, aangezien het ombouwen van die apparaten erg kostbaar is. Als er nieuwe machines komen, zal wel naar nieuwe betaalmogelijkheden gekeken worden, maar ‘op de korte termijn zijn daar, gezien de jonge leeftijd van de apparaten geen plannen voor.’

Storingen
Bij de nieuwe DE Coffee Kitchen kun je wel contactloos betalen. Naast de machine in de Refter zal deze koffiemaker ook in de universiteitsbibliotheek en in het Huygensgebouw komen. De storingen met dit nieuwe betaalsysteem zijn bekend, ‘Douwe Egberts is daar landelijk mee bezig, maar de storingen komen al steeds minder vaak voor.’ Klanten van de Rabobank moeten vooralsnog een aparte tegoedpas gebruiken om contactloos te betalen, aangezien de bank geen contactloze passen uitbrengt, maar betalen via je smartphone mogelijk wil maken. Ook de Péagepas zal hier niet voor ingezet kunnen worden, aangezien ‘het printsysteem compleet los staat van betalen in de horeca’.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de hele campus cashless wordt, maar dat zal gefaseerd gebeuren, ‘zoals het stapsgewijs omzetten van de kassa’s in de Refter’. Het is wachten op het moment dat het gemakkelijker is om over te stappen op andere methoden, zegt Van Looijengoed. ‘Het is iets wat op meerdere universiteiten speelt.’ / Timo Nijssen

5 reacties

  1. Voorkeur schreef op 27 oktober 2014 om 13:56

    Het zou wel fijn zijn als er op korte termijn een niet-cash mogelijkheid zou komen voor automaten. Ik werk regelmatig ’s avonds langer door dan ik gepland had, en dan wil ik snel even iets te eten halen. Dan is een automaat erg handig, maar net als veel mensen heb ik niet zo vaak muntgeld in mijn portemonnee, en dan moet ik helemaal naar het erasmus lopen. Niet fijn!

  2. anouk schreef op 27 oktober 2014 om 16:05

    Is het niet makkelijker om helemaal te stoppen met dat moeilijke gedoe en gewoon kunnen pinnen overal op de campus!

  3. Munten schreef op 27 oktober 2014 om 17:34

    Ik doe juist het liefste alles met muntjes. Dan weet ik precies hoeveel ik heb. En vooral wat ik niet heb. En dat scheelt mij weer afstorten bij de bank.

    • notPICNIC schreef op 28 oktober 2014 om 13:40

      en retro-stylers hebben alweer de privacy functionaliteit van die maffe muntjes herontdekt. Cool , die vroege voorlopers van de fysieke bitcoins !

      • Zwart schreef op 28 oktober 2014 om 17:55

        En het is mooi voor het zwarte circuit.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!