Dagboek werkdruk: ‘Net nu ik lekker bezig ben, begint de wasmachine te piepen’

01 apr 2021

Online college geven, beurzen aanvragen, onderzoek doen. En dan ook nog kinderen te eten geven en het huishouden doen. Wetenschappers moeten tijdens de coronacrisis veel ballen in de lucht houden. Voor Vox houdt universitair docent bij Letteren Guusje Jol een dagboek bij.

6.00 uur: De wekker gaat

Zoonlief van twee jaar en negen maanden heeft geen zin om uit bed te gaan. Nadat we een boekje hebben gelezen, heeft hij ook geen zin om zich aan te kleden.

06.45 uur: Aan tafel

Nu heeft zoonlief geen trek. Hij heeft ook al een week niet gepoept. Ik stuur een berichtje naar de kinderopvang dat we niet in het ons aangewezen tijdsslot gaan komen omdat we eerst de huisarts even bellen om te kijken wat die zegt over de obstipatie van onze zoon.

07.45 uur: Tanden poetsen

Zoon heeft geen zin om de trap op te lopen. En ook niet in tanden poetsen trouwens. Om acht uur staan we klaar om naar de kinderopvang te gaan, óf naar de huisarts, afhankelijk van wat die aan de telefoon te zeggen heeft. Ik bel, maar krijg te horen dat ze ‘momenteel gesloten’ zijn, met een rits vervangende huisartspraktijken. Omdat ik niet zeker weet of ze niet gewoon iets te laat zijn, bel ik na een paar minuten nog een keer.

08:10 uur: Nog steeds voicemail

Ik concludeer dat ze waarschijnlijk toch de hele dag gesloten zijn en besluit dat ik een van de vervangers ga bellen. Maar ze noemen de nummers van vervanger elk maar één keer. Ik moet dus nog twee keer bellen voor ik het lijstje compleet heb. De eerste vervanger neemt niet op. De tweede vervanger gelukkig wel.

Ik moet blijven hangen omdat de assistente er niet van op de hoogte is dat onze eigen huisarts afwezig zou zijn vandaag. Zucht. Het blijkt toch te kloppen. Ik doe mijn verhaal en ze belooft terug te bellen. ‘Ja oké, maar wij staan hier nu aangekleed om óf naar de huisarts óf naar de kinderopvang te gaan.’ Aan het eind van de ochtend zal de assistente bellen, verzekert ze, en we hoeven waarschijnlijk niet langs te komen.

08.30 uur: Op de fiets

De sneeuw en kou zitten nog een beetje in m’n systeem, dus ik heb te veel kleren aangetrokken. Zeker met wind tegen. Dampend komen we aan bij de kinderopvang. Nog wel ergens rond 9 uur, dus niet al te laat.

09.30 uur: Aan de slag

Eerst handen wassen, koffie, thee en was erin. Dan eindelijk aan de slag. Het college voor het vak Argumentatie, Retorica en Publiek Debat (ARPD) gaat niet door. Het creëert welkome ruimte voor andere taken. Onderwijs geven is leuk en dynamisch, én heeft altijd urgentie. Een college moet gegeven – en dan het liefst ook nog op een leuke manier. Het zorgt ervoor dat andere taken gemakkelijk op de achtergrond raken. Ik begeleid verder een denktank en een student die een bachelorthesis schrijft. Toevallig heb ik deze week ook met hen geen bijeenkomst. Ik heb dus tijd om te gaan zitten voor het online proeftentamen voor ARPD. Ik mail met een collega heen en weer: hoe zorgen we dat we de vragen niet te groot, niet te klein, niet te gemakkelijk, niet te moeilijk en vooral duidelijk maken?

Min of meer parallel daaraan werk ik aan de slides voor de rest van de werkcolleges van deze periode. Helaas lukt het niet goed om de opgenomen colleges van vorig jaar over te zetten naar de huidige cursus. Dus we moeten toch zelf nog een en ander uitleggen. Een van mijn collega-docenten en ik mailen heen en weer over een handige oefening.

10.30 uur: De telefoon gaat: de huisarts

Onze zoon moet aan een drankje, dat klaarstaat bij de apotheek. Ik stuur een berichtje aan de kinderopvang dat ik na de lunch het drankje kom langsbrengen.

Ik ga weer verder met het proeftentamen en de werkcolleges. Tussendoor vraag ik een e-mailadres aan voor de denktankgroep en mail ik met het Openbaar Ministerie over de mogelijkheid om zittingen bij te wonen. Ik mail ook over een brainstormsessie voor een nieuw onderzoeksidee. Ik zou graag meer tijd hebben voor onderzoek, maar het is wel een flinke toer om dat in te passen. Ik probeer een vaste dag in te plannen, maar als je dan bijvoorbeeld een minder productieve dag hebt, duurt het weer even voor de volgende gereserveerde onderzoeksdag zich aandient. Het blijft zoeken.

Net nu ik lekker bezig ben begint de wasmachine te piepen. De was stop ik even snel in de droger.

12.00 uur: Lunch

We lunchen warm, omdat we hebben gelezen dat kinderen rond die tijd beter eten. Bij de kinderopvang is dat inderdaad zo, maar thuis merken we daar weinig van.

Na de lunch stap ik op de fiets naar de apotheek en kinderopvang.

Bij de apotheek is het zowaar rustig! Normaal moet je daar altijd héél lang wachten, maar nu sta ik binnen 2 minuten weer buiten. Als ik bij de kinderopvang aankom blijkt dat ze in principe geen medicijnen mogen geven die kinderen nog nooit eerder hebben gehad. Ze hadden ook geprobeerd me te bellen, maar ik heb waarschijnlijk de telefoon niet gehoord omdat ik onderweg was. Gelukkig komt er iemand voorbijlopen die erover gaat. Hij zegt dat het deze keer toch wel mag (7 dagen niet poepen is wel erg lang). Pfff.

Het is fijn om even buiten geweest te zijn, maar ik ben langer weggeweest dan verwacht en er moet nog heel veel gebeuren.

13.00 uur: Op de fiets naar huis

Ik pak een cappuccino en ga aan de slag met opdrachten voor een vak in periode 4: interactieanalyse. Tussendoor is het proeftentamen afgekomen (denken we, de volgende dag haalt collega 3 er toch nog een paar foutjes uit…). Ik stuur het naar het Teaching Information Point om er een quiz van te laten maken.

Nu weer verder met de opdrachten. Ik bedenk me alleen dat de opdrachten voor de werkgroepen ook deels moeten overlappen met de opdrachten voor het dossier en dat iemand anders die aan het maken is. Toch maar even overleggen en afstemmen dus.

Ik maak ook nog een afspraak met twee studenten die een tentamen over periode 1 en 2 willen inzien. Tussendoor ruim ik nog wat speelgoed en andere zooi op. Morgen komt de hulp in huis en het is wel handig als ze niet eerst eindeloos veel troep hoeft op te ruimen.

De werkplek van Jol. Eigen foto

16.00 uur: Bericht van de kinderopvang

Onze zoon heeft een flinke poepluier gehad! Tsjonge, ik ben er zelf opgelucht van.

16.15 uur: Online vergaderen

Het is tijd voor een Zoomafspraak over een artikel met een collega van de VU. We bespreken de stand van zaken en bedenken een strategie.

Als we klaar zijn, wil ik mijn collega van Interactieanalyse mailen, maar ik heb geen internetverbinding en mijn privébeheerder is naar de kinderopvang om onze zoon op te halen. Ik ga dus nog maar even verder met de opdrachten tot ik een hoop herrie hoor beneden.

18.00 uur: Chaos

De mannen zijn tegelijk met de boodschappen-bezorgservice gearriveerd.

Onze zoon vindt het altijd erg leuk om te helpen met uitpakken. Dus na een chaotische tien minuten staan alle boodschappen min of meer op hun plaats en kunnen we eten.

19.00 uur: Zoon naar bed

De mannen kijken een filmpje. Ik ruim nog wat was op. We poetsen tanden, lezen een boekje en zoon gaat naar bed. Ik werk nog wat afwas weg en strijk terwijl we televisie kijken.

21.30 uur: Zelf naar bed

Voor ik naar bed ga doe ik nog wat yinyoga. Zeker na drukke dagen als vandaag helpt het om uit de doe-modus en in de slaapstand te komen. Rond 22.15 gaat het licht uit.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!