Dagje Duitsland? Zes uitjes, vlak over de grens

14 apr 2023

Zin in een uitje? De redactie van Vox selecteerde zes bestemmingen in Duitsland die binnen een dag te doen zijn (en ja, we zijn er zelf geweest, zij het niet met z’n allen).

1. Zwemmen in een steenkolenmijn

Bij het Ruhrgebied denk je al snel aan industrie, en dat beeld klopt precies. Maar het leuke is dat je in die industrie naar hartenlust cultuur kunt snuiven. Het industriële complex Zeche und Kokerei Zollverein in Essen biedt onderdak aan een museum, openluchtbioscoop, concertpodium en expositieruimte.

Zeche Zollverein was ooit de grootste steenkolenmijn ter wereld en werd in 2001 uitgeroepen tot Unesco-werelderfgoed. Jaarlijks komen er twee miljoen bezoekers kijken naar de gigantische machines, die inmiddels stilstaan. In het museum kun je van alles leren over de geschiedenis van het complex en de mensen die er werkten, om daarna misschien een duik te nemen in het zwembad dat is gemaakt van twee aan elkaar gelaste zeecontainers. Als afsluiter is een rondje in het reuzenrad of een drankje op een van de terrassen een goed idee.

Op een halfuurtje rijden ligt ook nog het Landschaftspark Duisburg-Nord, een ruïne van een in 1985 stilgelegd hoogovencomplex. Hier kun je wandelen, duiken en klimmen (er is een klimwand). ’s Avonds zijn de oude gebouwen en machines prachtig verlicht.

Zollverein. Foto: Arjan Haverkamp

2. Varen over de Rijn in Keulen

Heb je de gezellige Nijmeegse binnenstad wel gezien? Zoek het dan eens iets verderop en bezoek Keulen. Het is maar twee uurtjes met de auto en drie met de trein. Of je nu zin hebt om te struinen langs pop-upwinkeltjes in de artistieke wijk Ehrenfeld, op een cruiseschip over de Rijn te varen of tot rust te komen in de beroemdste kathedraal van Duitsland, in Keulen kan het allemaal. De stad beschikt zelfs over een chocolademuseum.

Als je bent uitgewandeld, kun je nog met de trein door naar Düsseldorf (luxueuze winkels!) of Bonn, de voormalige hoofdstad van West-Duitsland. Ook een aanrader is de graftombe van Karel de Grote in Aken. Allemaal binnen respectievelijk 28, 22 en 35 minuten bereikbaar.

3. Naar Phantasialand voor de beste achtbanen

Disneyland Parijs? Veel te duur, veel te ver weg. Boek in plaats daarvan een tripje naar Phantasialand ten zuiden van Keulen (twee uur met de auto). Dit park komt al jaren voor in het rijtje van beste pretparken van Europa. Je kunt er wandelen door een nagebouwd Berlijn uit de vroege twintigste eeuw, een middeleeuws dorp of over de Afrikaanse savanne.

Foto via Flickr

Ook staan in Phantasialand de gaafste achtbanen van Europa. Een dag is niet genoeg om alles te zien, dus je kunt een hotelovernachting overwegen. Kijk eens naar het viersterrenhotel Ling Bao, dat wordt beschouwd als het grootste Chinese gebouw buiten de landsgrenzen van China. Maar goedkopere opties zijn er ook genoeg in de omgeving.

4. Uitblazen bij Merlijn na een dagje bos

Een houtkachel, een slapende kat, een gewei aan de muur. Veel huiselijker dan Boscafé Merlijn ga je het in de omgeving niet vinden. Met daarbij ook nog eens een indrukwekkende bier- en spijskaart.

Weinig cafés liggen zo dicht op een grens als Merlijn. Voordat je weet dat je er bent, rijd je alweer uit het plaatsje Grafwegen. Het café ligt aan de rand van het Reichswald, tussen Breedeweg en Milsbeek, en ook nog eens naast het allernoordelijkste puntje van Limburg.

Voor wielrenners die net de Sint-Jansberg hebben beklommen of de benen kapot hebben gereden op de Kartenspielerweg is Merlijn een prima rustplek in de zomer. Maar ook wandelaars die een dagje bos hebben gedaan, vinden er een ideale stek om uit te blazen. Met al decennialang Nederlandse uitbaters is Merlijn een Nederlandse enclave in Duitsland, waarbij overigens de bier- en wijnkaart volledig Schwarz-Rot-Gold kleurt.

5. Waan je een Romein in Xanten

Hoe zag het leven van Romeinen eruit? Het antwoord op die vraag vind je in Xanten. In het Archäologischer Park is een Romeinse havenstad gereconstrueerd. Colonia Ulpia Traiana werd in de eerste eeuw na Christus gesticht. Lange tijd was het een van de grootste Romeinse steden ten noorden van de Alpen, tot het aan het einde van de derde eeuw door de Franken werd verwoest.

Het Archäologischer Park in Xanten. Foto via Flickr

In het openluchtmuseum vind je onder andere een Romeinse bakkerij, wijnmakerij en een badhuis. De gebouwen zijn gereconstrueerd op basis van archeologisch onderzoek, dat nog steeds plaatsvindt in het park. Hoogtepunten zijn de haventempel, een verdedigingsmuur en natuurlijk het amfitheater. Daar worden heuse parades en gevechten tussen gladiatoren opgevoerd.

Origineel is de herberg, waar Romeinse gerechten op de kaart staan. Oudheid-aficionado’s tot slot kunnen hun hart ophalen aan een uitgebreide collectie Romeinse beelden, sieraden en gereedschappen.

6. Sneeuw op anderhalf uur rijden

Wintersportliefhebbers zijn in het platte Nederland niet te benijden. Dus wat doe je dan, als je een dagje de lange latten wilt onderbinden? Juist ja, dan zoek je de grootste indoorskihal van de wereld op. Die ligt in Bottrop, op iets minder dan anderhalf uur rijden van de Waalstad. Op de 640 meter lange baan waan je je (heel even) op een Oostenrijkse piste. Ook kun je er een ski- of snowboardles boeken.

Geen liefhebber van kunstsneeuw? Dan kun je je toevlucht zoeken tot het all you can eat-restaurant. Hier staan de bakken friet, schnitzels en Kartoffelsalat op je te wachten. Mocht je daarna nog willen skiën, dan adviseren we je rustig aan te doen met de grote glazen Duits bier. Je zou niet de eerste zijn die door de reddingsdienst met een botbreuk van de piste geplukt moet worden.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

1 reactie

  1. Jules schreef op 16 april 2023 om 21:16

    Ga nog maar eens terug naar Xanten, redactie, want zo te zien hebben jullie het museum gemist. Als je wilt zien hoe je een eigen collectie puntgaaf Romeins materiaal kunt tentoonstellen; daar moet je wezen!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!