Daniël Wigboldus legt in januari zijn functie als voorzitter van het college van bestuur neer. Dat is vier maanden voordat zijn termijn zou verlopen. Wat hij daarna gaat doen, is nog niet bekend.
Volgens Daniël Wigboldus staat het college van bestuur van de Radboud Universiteit het komende jaar voor belangrijke keuzes, die ‘richtinggevend’ zullen zijn voor de lange termijn. ‘In het belang van de universiteit wil ik daarom enkele maanden voor het einde van mijn benoemingstermijn al ruimte maken voor een nieuwe voorzitter’, zegt hij op de website van de universiteit.
Grote dossiers
In mei 2017 nam Wigboldus het stokje over van collegevoorzitter Gerard Meijer, die naar Berlijn was vertrokken. Daarvoor was Wigboldus decaan van de Faculteit der Sociale Wetenschappen. Hij is hoogleraar Sociale psychologie en expert op het gebied van vooroordelen en stereotypen.
Wigboldus hield zich de afgelopen zeven jaar veel bezig met ‘grote’ universitaire dossiers, zoals de nieuwe strategie en identiteit. Het maatschappelijk belang van de universiteit was daarin voor hem een belangrijk uitgangspunt. De nieuwe strategie kreeg als titel A Significant Impact. Op tv en in de kranten verschenen spotjes en advertenties waarin de universiteit zich presenteerde als wereldverbeteraar.
Hectisch jaar
Het afgelopen collegejaar was wellicht het meest hectische jaar uit de bestuurlijke carrière van Wigboldus. Dat begon al tijdens de introductie, toen er een knokpartij plaatsvond op de normaal gesproken zo gemoedelijke introductiemarkt. Leden van de rechts-nationalistische studentenvereniging GNSV raakten daarbij gewond.
Vanaf september stond de universiteit bijna non-stop in de schijnwerpers. Eerst was daar het nieuws dat een hoogleraar bij psychologie zich grensoverschrijdend had gedragen ten opzichte van een studente. De huidige decaan van de sociale wetenschappen gelaste niet lang daarna een onderzoek in, waarvan de uitkomsten nog altijd niet bekend zijn.
Een paar dagen daarna kwam de Gelderlander met het nieuws dat er in het verleden een klacht wegens seksuele intimidatie was ingediend tegen rector Han van Krieken. Door de affaire stapte Van Krieken op, drie weken vóór het honderdjarig bestaan van de Radboud Universiteit. Wigboldus had toen de moeilijke taak om uit te leggen waarom de klacht tegen de rector nooit openbaar was gemaakt. Het college van bestuur kondigde een nieuw plan van aanpak aan om de sociale veiligheid op de campus te vergroten.
Dit voorjaar stond in het teken van het campusprotest tegen de banden van de Radboud Universiteit met Israëlische universiteiten. Met name de bezettingen van het Erasmusgebouw en de Thomas van Aquinostraat 1 blijven in het universitaire geheugen gegrift staan. Bij de eerste van die twee kwam Wigboldus persoonlijk ’s avonds laat het gebouw vorderen, waarna de mobiele eenheid ingreep en het gebouw ontruimde.
Vacature
De Raad van Toezicht bedankt Wigboldus alvast voor wat hij heeft betekend voor ‘de Radboud Universiteit, de Nijmeegse samenleving en de internationale wetenschappelijke gemeenschap’. Ook kondigt de toezichthouder aan snel met de voorbereidingen te beginnen voor zijn opvolging. Er komt een (publieke) vacature.
Wat Wigboldus na het voorzitterschap gaat doen, is nog niet bekend. Hij oriënteert zich op de toekomst, laat een woordvoerder weten.
RS-Medewerker schreef op 8 juli 2024 om 13:39
We mogen hem danken voor de goede zorg die hij voor onze universiteit heeft gehad in zijn termijnen. Het was niet altijd gemakkelijk. (Zoals bij de protesten en de affaire Krieken.) Hopen op een waardige opvolger.
Kanttekening: Ik vind het jammer dat studenten en medewerkers dit als eerste uit de pers moeten vernemen. Eerst de eigen universitaire gemeenschap op de hoogte stellen zou wat mij betreft netter zijn geweest.
Medewerker staf schreef op 8 juli 2024 om 19:24
Zorgelijk bericht weer van de zoveelste bestuurder die vroegtijdig opstapt. De motivatie om dat te doen is opmerkelijk. Je zou tich mogen verwachten dat een bestuurder die nog een jaar heeft om te besturen in staat zou zijn om die richtinggevende keuzes te maken? Waarom word je anders bestuurder? Dit geeft ook te denken over wat er de laatste jaren eigenlijk is gebeurd op strategisch niveau in de universiteit.
Herman van de Berg schreef op 9 juli 2024 om 08:43
Hoe zou het toch komen dat bestuurders soms vroegtijdig opstappen (al is dat in dit geval beperkt tot slechts een paar maanden)? Misschien zou het komen doordat als je je jarenlang het schompes hebt gewerkt voor een organisatie er geen vriendelijk bedankje vanaf kan maar je getrakteerd wordt op dit soort zure opmerkingen. Dank, Daniel voor alles wat je de afgelopen jaren voor de RU gedaan hebt!