Dansen in de zon én in de regen op introductiefestival

24 aug 2024 ,

Weer of geen weer: het introductiefestival van de Radboud Universiteit is in volle gang. In de middag laat het zonnetje zich zien, maar ook als die plaatsmaakt voor flinke regenbuien dansen de enthousiaste eerstejaars onvermoeid door.

‘Het festival is erg leuk’, zegt de 25-jarige Sonia Mehra enthousiast. De uitwisselingsstudent uit de Verenigde Staten is hier voor een halfjaar, om rechten te studeren. ‘Het eten is van hoge kwaliteit. Ik heb net een pizza op en die was echt top.’ Het eten, op het festival, is overigens volledig vegetarisch.

Het terrein begint rond half vier ’s middags aardig vol te stromen. Verschillende groepjes zitten in het gras. Er worden biertjes gedronken en kaartspelletjes gespeeld. De main stage trekt steeds meer dansende studenten.

Een traditioneel festival is het niet, ziet Mehra meteen. Hoewel er namen als Fokke Simons, The Partysquad en Smèrrig Diskjochies op de programmering staan, zijn er ook voldoende andere activiteiten. Voor wie niet voor het grote podium wil staan zijn er bijvoorbeeld verschillende knutselworkshops, waar onder andere klompen beschilderd kunnen worden.

‘Ik ben echt positief verrast’, gaat de Amerikaanse verder. In haar linkerhand houdt ze een houten klomp vast, die ze zelf van kleur heeft voorzien. ‘Het is ontzettend leuk dat je ook verschillende activiteiten kan doen, naast het feestvieren.’

Flinke rijen

Naast de workshops is er onder andere een pubquiz, silent disco, een mega editie van twister en staat er een ‘klooster op wielen’ op het terrein. ‘Het is heel leuk om met verschillende studenten te praten’, vertelt een van de kloostermedewerkers. ‘We zijn er voor een stukje stilte in de drukte.’ Ook bij de photo booth loopt het storm, al vroeg staat er een fikse rij.

Van het verwachte noodweer is op dat moment weinig te merken. Het kwik tikt net niet de 30 graden aan en de wind – het waait stevig – maakt het aangenaam in het zonnetje. Maar verbranden hoeft niet, naast de ingang wordt gratis zonnebrand uitgedeeld. Ook zijn gratis menstruatieproducten en – tegen betaling – gehoorbescherming verkrijgbaar.

Overigens zijn niet alle studenten op de hoogte van de verwachte weersomslag. ‘Storm? Oh… daar heb ik helemaal niets over gehoord’, zegt intromentor Marcel Lemay (18). Belangrijker dan het weer is voor hem de sfeer op het terrein. ‘Het is nu nog wat rustig, maar ik hoop dat het snel drukker wordt, net als vorig jaar.’

Drukker wordt tegen het avonduur zeker. De menigte voor het hoofdpodium groeit en ook bij het kleinere podium én de silent disco wordt volop gedanst. De rij voor de photo booth is onverminderd lang. Dat er in de verte donkere wolken zich opstapelen – het KNMI heeft inmiddels code oranje afgegeven voor heel Gelderland – deert de studenten niet.

Hoosbuien

Rond zeven uur ’s avonds barst het dan los: met vlagen trekken flinke hoosbuien over het terrein heen. Studenten klonten samen onder de grote tenten op het terrein. Een enkeling laat zich niet kennen en danst vrolijk door buiten de overkappingen.

Als het even droog is klimt geneeskundestudent Floor (19) samen met enkele vriendinnen op het springkussen, waar inmiddels een flinke laag water op ligt. Na een paar keer springen zijn haar schoenen compleet doorweekt. ‘Heel veel mensen zeiken op de regen’, zegt ze. ‘Maar dit is toch gewoon leuk? Het is echt een vibe.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!