De allerbeste ideeën van 2014

17 nov 2014

Vandaag komt het boek ‘De beste ideeën van 2014’ uit, waarin aan meer dan honderd slimmeriken is gevraagd wat het beste idee van het afgelopen jaar was. Onder hen liefst zeven Radboudianen. Hieronder vind je hun beste ideeën – van elektrische jurken tot wandelgedrag, met citaten uit het boek. 

Lightbulb

Marc Slors: Het ontstaan van misverstanden
Hoe vaak komt het niet voor dat een en hetzelfde zo verschillend wordt beoordeeld? Dat we ‘iets’ zien in het gedrag dat er niet is? Marc Slors wortelt deze voortdurende stroom misverstanden in de manier waarop hersenen informatie verwerken. ‘De wereld die we zien is een product van verwachtingen’, en daar komt een hoop ellende uit voort. Marc Slors is hoogleraar Cognitiefilosofie

Pim Haselager – Vrije wil bestaat wél
Het ‘beste idee’ van Pim Haselager is een aanval op de gangbare mores alsof de vrije wil niet zou bestaan. Haselager hekelt dat inzicht, dat enorme terreinwinst heeft geboekt – met dank aan het hersenonderzoek. Wie daarin doorschiet, komt tot onverantwoordelijk gedrag. ‘Mijn hersenen hebben het gedaan’, is een onzinnige poging tot ontkomen van verantwoordelijkheid van daden.’ Pim Haselager is senioronderzoeker bij het Donders Instituut

Paul van Tongeren – Ga wandelen en lezen
Van Tongeren bepleit dat men tegenwoordig niet meer leest, niet meer écht leest. We scannen volop – kranten, tablets, computers. Maar echt lezen vereist tijd, rust en geduld. De gelezen tekst moet verteerd worden, aldus Van Tongeren. ‘En dat lukt het best als je wandelt. Als je denken op hol slaat, dwing je het door te wandelen in een tempo dat je kunt volgen. Wie echt wil lezen, moet wandelen.’ Paul van Tongeren is hoogleraar Wijsgerige ethiek.

Henri de Waele – Een gekozen Europese president
Het idee van De Waele is simpel. ‘Bij de eerstvolgende gelegenheid zouden alle Nederlanders, samen met alle andere burgers van de EU, rechtstreeks de volgende ‘President van Europa’ moeten kunnen kiezen.’ Dat geeft de burgers het idee dat ze iets in de melk te brokkelen hebben en vergroot de legitimiteit van de EU. Henri de Waele is hoogleraar Internationaal en Europees recht.

Mireille Hildebrandt – Een reactie op de nieuwe ‘geesten’
Nu alles en iedereen – van telefoon tot de magnetron, van horloge tot auto – is uitgerust met internet, moeten we ons volgens Hildebrandt wapenen tegen deze ‘nieuwe geesten’. Al die apparaten passen zich aan omgeving en mens aan. Het idee van Hildebrandt is dat we ‘snel leren om op een verstandige, intuïtieve manier met deze nieuwe geesten om te gaan.’ Mireille Hildebrandt is hoogleraar Smart Environments, Data Protection and the Rule of Law. 

Ira Helsloot – Beslissende burgers
Helsloot baseert zijn beste idee op een eerder ‘briljant idee’ uit Engeland. Daar werden burgers betrokken bij de beslissing om een kind al dan niet uit huis te plaatsen. Daardoor werden de keuzes veel beter. ‘Dit idee kan veel breder in het veiligheidsdomein worden toegepast. Laat gewone burgers meedenken over nut en noodzaak van extra veiligheidsmaatregelen.’ Ira Helsloot is hoogleraar Besturen van Veiligheid

Anneke Smelik – Een jurk met stroom
Het idee van Smelik is lekker concreet. ‘Je mobieltje opladen met de zonne-energie uit je jurk: klinkt dat niet als een droom? Nooit meer een lege telefoon als je onderweg bent; het is ecologisch verantwoord en je ziet er ook nog fantastisch uit. Dit is geen droom, want het kan al!’ Smelik doelt daarmee op een ontwerp van Pauline van Dongen, die een jurk bedacht met zonnecellen. Anneke Smelik is hoogleraar Visuele Cultuur.
/ Paul van den Broek & Tim van Ham

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!