De bèta’s zijn nooit ziek

13 apr 2015

In geen enkele sector is het ziekteverzuim zo hoog als in het onderwijs, zo  blijkt uit de laatste CBS-cijfers. Maar dat geldt niet voor wetenschappelijk personeel aan de universiteiten, ook niet in Nijmegen. Opvallend is wel het grote verschil in ziekteverzuim tussen de verschillende faculteiten.

Ziekteverzuim op de Radboud Universiteit | Create infographics

Landelijk gezien ligt het ziekteverzuim in het onderwijs op vijf procent. Dat cijfer is vooral zo hoog door het verzuim in het basis- en middelbaar onderwijs. Op universiteiten ligt dat getal veel lager. Op de Radboud Universiteit lag het verzuimpercentage in 2014 op drie procent. Er zit echter wel een groot verschil tussen het wetenschappelijk personeel (1,7 procent) en het overig personeel (4,6 procent).

Opmerkelijk is ook het verschil tussen de faculteiten. De bèta’s zijn vrijwel nooit ziek – het verzuim ligt daar op één procent. Op de Faculteit der Sociale wetenschappen ligt dat percentage met 2,9 procent bijna drie keer hoger. Volgens Ivo van Koolwijk, hoofd van de personeelsafdeling van Sociale Wetenschappen, moeten we daar niet te veel achter zoeken. ‘Ik heb het even opgezocht – we hebben op de faculteit tien medewerkers die een ernstige, niet-werkgerelateerde ziekte hebben. Dat stuwt het percentage enorm omhoog.’

Ook het verschil tussen wetenschappelijk en niet-wetenschappelijk personeel wil Van Koolwijk best even duiden. ‘Wetenschappelijk personeel is vaak beter in staat om de werkzaamheden te plooien naar een gewenste situatie. Die werken makkelijker een dagje thuis dan ondersteunend- en beheerspersoneel. Dat zou het verschil kunnen verklaren.’ / Tim van Ham

0 reacties

  1. Niels Spierings schreef op 16 april 2015 om 13:28

    Over het verschil tussen wp en nwp:
    wp personeel heeft een nooit af takenpakket (er kunnen altijd meer onderzoeksartikelen en -boeken geschreven worden) en dus ook geen tijd voor ziek zijn. Ik verwacht dat bijna al het ziekteverzuim zeer ernstige situaties zijn bij wp, zoals burn outs, en dat heel veel ziek zijn wordt genegeerd wordt. Ofwel Van Koolwijk schetst een wat rooskleurige situatie.

    • Marian schreef op 21 april 2015 om 12:19

      Beste Niels,

      Mijn ervaring is dat WP personeel zich niet snel ziek meldt, werkt namelijk thuis. NWP kan lastiger thuis werken, dus meldt zich ziek. Het is dus geen kwestie van “geen tijd voor ziek zijn”, maar zelfs bij minder ernstige ziekte, nog iets kunnen doen. Sowieso is het voor WP makkelijker een dag thuis te “werken”, ook in gevallen waar NWP zich ziek zou moeten melden omdat dit thuis werken niet mogeljk is.

  2. Gerard schreef op 17 april 2015 om 04:46

    Denk dat er ook een groot verschil is in hoe serieus de ziekmelding en ziekteregistratie door medewerkers genomen wordt. Daar bestaan mogelijk grote cultuurverschillen in tussen afdelingen en faculteiten. En is er te berekenen of er een samenhang is tussen ziekteverzuim en onderwijslast?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!