De brug tussen studie en werk

14 mrt 2014

Radboud Career Week kan terugkijken op een succesvolle eerste editie. Ter afsluiting streden studenten gisteren om de Edison Denktank Award. Op zoek naar ideeën voor een beter aansluiting op de arbeidsmarkt.  

V.l.n.r. : Mark Vlek de Coningh, Jip Mennen, Jelle Lössbroek. / Foto: Jens Pauw
V.l.n.r. : Mark Vlek de Coningh, Jip Mennen, Jelle Lössbroek. / Foto: Jens Pauw

In het statige Huize Heyendaal maken de deelnemers aan het Edison Denktankprogramma zich klaar voor hun ‘final pitch’. Het moment is aangebroken om na een week brainstormen oplossingen te presenteren waarmee de kloof tussen studie en werk kan worden gedicht. Op de eerste rij zetelt een jury vol prominenten, met aan het hoofd collegevoorzitter Gerard Meijer. Een van de deelnemers loopt al snel rood aan.

De presentaties blijken veelal opgehangen aan pakkende namen. Zo is er de ‘RU Match’ – een app naar het idee van Tinder, waarbij student en werkgever elkaar in verschillende stappen kunnen beoordelen. Bij wederzijdse interesse kan er contact worden gelegd over stages, projecten of zelfs banen. Even vindingrijk is de StartUpMix, waarbij een fysieke ruimte op de campus wordt ingericht om studenten te laten werken aan een eigen bedrijf. Vanuit hun eigen expertisegebied werken een bioloog, juriste en econome hier bijvoorbeeld aan een nieuw waterzuiveringsproduct.

Toch gaat uiteindelijk het meest degelijke idee er met de hoofdprijs vandoor. Studenten Mark Vlek de Coningh, Jelle Lössbroek en Jip Mennen opteren een nieuwe functie voor Campus Detachering. Het trio wil dat de genoemde organisatie als intermediair wordt ingezet tussen studenten en externe werkgevers. Want, zo stellen zij: studenten zouden prima opdrachten kunnen uitvoeren bij grote bedrijven die nu vaak blijven liggen. Investeren in off-campusdetachering is het devies, aangezien interne vacatures nauwelijks relevante werkervaring opleveren.

De jury blijkt vooral enthousiast over de directe implementeerbaarheid van het plan. Ze wil binnenkort met de studenten om de tafel om te kijken op het idee uitvoerbaar is. ‘De fundering is al aanwezig bij Campus Detachering’, stelt Mennen, tevens voorzitter van de Universitaire Studenten Raad (USR). Ook Vlek de Coningh – die naar eigen zeggen veel heeft geleerd van het denktankprogramma – ziet mogelijkheden. ‘Studenten moeten kansen krijgen om zelf aan de slag te gaan. Het is aan de universiteit om daarin te faciliteren.’

Hokjesdenken
Tevredenheid is er ook bij de loopbaanbegeleiders van Career Service, die in korte tijd een vierdaags programma uit de grond stampten. Veel onderdelen waren al vroegtijdig volgeboekt, en naar schatting hebben zo’n 1100 mensen deelgenomen aan de circa 50 activiteiten. ‘Vooral de online cv-check heeft onze stoutste dromen overtroffen’, zegt medeorganisator Wencke Kieft.

Volgens haar ‘broeide er iets moois’ deze week. Ze zag studenten uit de netwerktraining meteen doorrollen naar de netwerkborrel. ‘Zoveel enthousiasme, dat had ik niet verwacht. Nu Career Service op de kaart staat, is het zaak om die zichtbaarheid vast te houden. Het hokjesdenken is hier niet uitgevonden, maar wel doorontwikkeld. Hopelijk heeft de Career Week dat patroon doorbroken.’ / Jens Pauw

0 reacties

  1. anoniem schreef op 14 maart 2014 om 12:41

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!