De computer als stressdetector

11 okt 2016

Kan een computer gebruikt worden om stress op de werkvloer op te sporen? En ook helpen om er vervolgens iets aan te doen? Saskia Koldijk denkt van wel. Ze promoveerde gisteren op deze vragen.

Veel werknemers zitten de hele dag op hun computer te werken. En niet zelden wordt eventuele werkstress veroorzaakt door hetgeen er op het scherm verschijnt. Hoe fijn zou het zijn als die computer kan meten wanneer iemand te hard werkt, en beter even kan pauzeren? Saskia Koldijk onderzocht die mogelijkheden en promoveerde gisteren op haar bevindingen.

Voordat een computer kan helpen met het tegengaan met stress, zal die eerst de signalen van een gestreste werknemer moeten kunnen herkennen. En dat is al een hele uitdaging. Koldijk gebruikte tijdens het onderzoek een webcam, een computerlogger en allerlei lichaamssensoren. Proefpersonen moesten werk doen terwijl ze bijvoorbeeld onder tijdsdruk stonden, of voortdurend gestoord werden door e-mails – de meetapparatuur legde vervolgens allerlei data vast. ‘We vonden dat stress bij iedereen door andere factoren veroorzaakt kan worden, dus het is niet mogelijk om één model te maken dat op iedereen van toepassing is’, aldus Koldijk. ‘Je zult voor iedereen een apart model moeten maken.’

Toepassing
Koldijk slaagde daar wel in. In 90 procent van de gevallen lukte het de software om de werkcondities van de proefpersoon goed in te schatten. Met name iemands lichaamshouding en gezichtsuitdrukking bleken nuttig in het voorspellen van de mate van stress. Hoe langer één persoon een model gebruikt, hoe beter het zal worden.

De toekomstige toepassingen van zulke modellen laten zich raden. Wanneer een computer of (in de toekomst) een telefoon stress detecteert, kan hij ook ingrijpen wanneer het volgens de software fout zou kunnen gaan. Als het ontvangen van veel mails stress oplevert, dan kan de computer besluiten om die mails te filteren. ‘Maar het is ook mogelijk de computer anti-stress tips te laten geven. Of om een gestreste werknemer hulp te laten vragen bij een van zijn collega’s, want ook dat werkt vaak goed.’

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!