De klok rond in Nijmegen: de ultieme gids

24 aug 2016

Natuurlijk kun je in Nijmegen naar de McDonald’s, de H&M en de kroegen aan de Molenstraat. Maar de écht leuke plekjes vind je ergens anders. Dit logboek helpt je de dag én nacht door.

7.00 uur – Eerlijk is eerlijk, om zeven uur ’s ochtends ligt de gemiddelde student natuurlijk nog gewoon in bed. Brak van een avondje stappen, moe van het studeren op de late avond, of gewoon omdat het kan. De vroege vogels onder ons gedijen waarschijnlijk het beste bij een rondje hardlopen. Je kan natuurlijk naar een willekeurig park gaan, maar de echte local maakt het bruggenrondje. Dat is, zoals de naam al zegt, een rondje over de drie Waalbruggen. Hoe groot je het maakt, bepaal je zelf — je kan natuurlijk ook twee in plaats van drie bruggen meepakken.

Foto: Bert Beelen
Foto: Bert Beelen

9.00 uur – Tijd voor ontbijt. Vertrek rond negen uur naar de HEMA. Misschien iets minder gezellig dan alle knusse ontbijttentjes, maar dáár kun je niet ontbijten voor twee euro. Bij HEMA wel. Uitkijkend op de Grote Markt geniet je tussen 9.00 en 10.00 uur van je koffie, sinaasappelsap, broodje ei en croissantje.

10.00 uur – Check meteen de rest van het centrum, nu je toch in de stad bent. Ga naar Porch People (ook aan de Grote Markt) voor vintage kleding. Loop vervolgens de Lange Hezelstraat in voor o.a. Make My Day, een gezellige conceptstore. Koop je designerkleding én je planten (ja echt, een heuse combinatie) bij 512 in de Van Broeckhuysenstraat. Haal op maandag en zaterdag je groenten en kaas op de markt en beklim op maandag eens de Stevenskerk. Samen met een gids kun je de toren in, zodat je meteen de nodige weetjes over je nieuwe thuisstad en kerk te horen krijgt. Op het topje geniet je van een prachtig uitzicht over Nijmegen. (Voor degenen die liever uitslapen dan hardlopen: nu heb je de calorieën van je ontbijtje alweer verbrand. Ook handig.)

13.00 uur – Lunch! Onze tip – alleen voor insiders: het broodje Alex bij de Mediterraanse Hoek aan de Houtstraat. Dat is eigenlijk een Turkse groentewinkel, maar als je binnenloopt en zegt dat je een broodje wilt, maakt eigenaar Alex met liefde een héél groot stuk Turks brood voor je klaar. Met allerlei soorten groenten, kruiden en ander vegetarisch beleg. En ook dit kost vrijwel niets: 2,50 euro.

13.30 uur – Wie ’s middags wil studeren, kan dat natuurlijk thuis of op de universiteit doen, maar de stad biedt net zoveel studieplekken. Bibliotheek de Mariënburg is bijvoorbeeld zo’n uitvalsbasis. Achterin aan het raam heb je de mooiste privéplekjes. Daar is het stil, heb je genoeg ruimte en zie je heel winkelend Nijmegen voorbijkomen. Of ga naar een van de leuke koffietentjes die Nijmegen rijk is. Bij Sid en Liv aan de Van Welderenstraat kun je lekker lunchen (als je dat nog niet hebt gedaan) terwijl je je studieteksten doorleest. The Fuzz aan de Van Broeckhuysenstraat is een plek voor goede koffie. Ze draaien fijne muziek en bovendien kun je je fooi doneren aan Bert, de ‘huiskat’. (Huiskat is het goede woord niet: Bert is een rode zwerfkater en The Fuzz heeft zich, samen met het naastgelegen studentenhuis, ontfermd over Berts gezondheid. The Fuzz betaalt van de donaties onder andere bezoekjes aan de dierenarts en kattenvoer.)

Drinking craft beer at STOOM. Foto: Marjolein van Diejen

15.00 uur – Inmiddels het studeren en stadsleven wel zat? Fiets naar het Honigcomplex aan de Waalbandijk. Daar kun je je onder andere uitleven in trampolineparadijs Bounz. Individueel kun je wat rondspringen, maar het is leuker om mee te doen aan een van de work-outs of trefbal. Drink daarna meteen je welverdiende speciaalbiertje bij STOOM. Op zoek naar iets romantisch? Pak samen met je nieuwe ‘uni-date-aanwinst’ de Veoliatrein naar Mook Molenhoek. Met slechts één halte vanaf Heyendaal (en twee vanaf Centraal) ben je er zo. Stap uit in een oase van rust, ga picknicken bij de schapen en wandel door het heuvellandschap van de Mookerheide. Bij mooi weer waan je je bijna in het buitenland.

19.00 uur – Met het oog op wat komen gaat, leg je eerst een goede bodem. Dit kan door thuis een grote pan pasta te koken of een paar potten Chicken Tonight weg te werken. Zoek je het liever buiten de deur dan heeft Nijmegen genoeg keuze. Voor tapas kun je in Nijmegen-Oost bij café Eten en Drinken terecht (grote porties!) en in Bottendaal bij De Kluizenaar. Bij Wally in de Hertogstraat ‘geven ze om burgers’. Dat komt goed uit, want dat doen wij ook. Gouwe ouwe Dromaai aan Plein 1944 mag in dit lijstje met studentikoze restaurants niet ontbreken. Als je ouders op bezoek komen en je mag profiteren van een rianter budget, probeer dan eens restaurant Nibbles aan de Ganzenheuvel.

21.00 uur – Na het eten gaan we rechtstreeks de kroeg in. Wel een praatkroeg, want dansen komt later. Klassieker is Samson aan de Houtstraat, met mandenvol pinda’s en een uitgebreid biermenu. De kans is groot dat het vol zit (en dat je er bekenden tegen het lijf loopt). Voor de Samsonlike experience kun je ook naar Café Jos aan de Daalseweg, dat zich niet voor niets een ‘meesterschenkerij’ noemt. Ook bij Maxim, Frowijn of St. Anneke – allemaal rondom Keizer Karelplein – hangt een goede sfeer en heeft men bier.

Foto: Marjolein van Diejen
Foto: Marjolein van Diejen

21.30 uur – Om je introbroertjes en -zusjes na de intro niet uit het oog te verliezen en de band nog wat te versterken kun je je opgeven voor de pubquiz bij Beij Ons aan de Daalsedwarsweg op dinsdagavond vanaf 20.30 uur. Goed voor een date: bij House of Billiards aan de Graafseweg sta je voor een prikkie de hele avond de sterren van de hemel te poolen. Een aardig alternatief is bowlen bij Olround Bowling aan de Heyendaalseweg, waar iedere donderdag een studentencompetitie is. De minder begaafde ballengooier kan gaan discobowlen. De dj draait vooral guilty pleasures, waarvan ook de net zo foute videoclips te zien zijn. Met wat geluk levert een strike je bovendien een gratis rondje drank op.

22.00 uur – Op een avond uit het leven van de Nijmeegse student kan ‘het wagen van dansjes’ niet ontbreken. Voor de warming-up kun je elke maandagavond bij dansschool Salsa Tipica in Meijhorst en op woensdagavond bij Fusion Latina aan de Tweede Walstraat gratis vrij dansen. Begin jij je avond liever zingend? Dan kun je elke donderdagavond vanaf 22.30 uur bij Café Dollars aan de Grotestraat de hele kroeg omverblazen met jouw gouden strot. Is je zangstem wat minder op orde maar houd je wel van livemuziek, ga dan naar De Fuik aan de Eerste Walstraat op donderdagavond.

De Discodel. Durf jij het aan? Foto: Marjolein van Diejen
De Discodel. Durf jij het aan? Foto: Marjolein van Diejen

00.30 uur – Dan het echte uitgaan, waar moet je zijn op welke dag? Op maandag kun je in Café TweeKeerBellen in de Betouwstraat – naast zuipen in de kotslucht – meedingen naar mooie prijzen bij de bierbingo. Loop een straat verder voor metermaandag bij De Fuik of skip al die onzin en ga naar het Bascafé aan de Betouwstraat. Het fijne aan deze kroeg is dat je jas er na twee dagen nog hangt, als je die ’s nachts vergeten of kwijt bent. Op donderdag kun je als vrouw bij het hippe Toon aan de Mariënburg van 23.00 tot 01.00 uur gratis cocktails drinken tussen mannen in pakken. Pak op vrijdag door in Café van Rijn aan de Molenstraat: draai aan het rad en win (of betaal) shotjes tot je erbij neervalt. Figuurlijk, uiteraard.

4.15 uur – Je lichaam wil nu waarschijnlijk wel naar huis. Maar niet voordat je ergens een vette bek hebt gehaald. Een Nijmeegse uitvinding is het broodje spee – een kaassoufflé met satésaus, chilisaus en uitjes. Deze lekkernij is te krijgen bij snackbars Corona in de Tweede Walstraat en Cafetaria Keizer Karelplein. Ook de discodel (een frikadel met discodip – echt waar) is een dronken poging waard. Kebabliefhebbers gaan naar Döner Kebab Nijmegen in de Molenstraat. / Lara Maassen en Wiep de Ligny

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!