Nieuwe functie op de Radboud Universiteit: ombudsfunctionaris

09 jul 2021

De Radboud Universiteit krijgt een ombudsfunctionaris voor medewerkers. Deze persoon kan op eigen initiatief onafhankelijke onderzoeken voeren naar misstanden op de universiteit. Een vacature voor de functie verschijnt normaal gesproken binnenkort online.

Alle Nederlandse universiteiten krijgen een ombudsfunctionaris voor medewerkers. Dat is een van de gevolgen van de CAO die werd afgesloten tussen onderhandelaars van universiteitsvereniging VSNU en de onderwijsvakbonden voor het collegejaar 2019-2020. Al jaren wordt gesproken over een eventuele aanstelling.

De functionaris moet bijdragen aan een gezonde en veilige werkomgeving en aan het lerend vermogen van de organisatie, zo staat te lezen in een bericht op Radboudnet. Deze persoon kan onder andere onafhankelijk onderzoek doen naar organisaties, regelgeving of medewerkers – zowel op eigen initiatief als naar aanleiding van vragen, klachten of problemen. De ombudsman kan met iedereen praten en heeft toegang tot alle documenten van de universiteit. Alle werknemers van de universiteit kunnen bij de ombudsfunctionaris terecht.

Bemiddelende rol

Voor de functie is 0,5 FTE voorzien en daarnaast een ondersteunende medewerker van 0,4 FTE. ‘Als dat te veel of te weinig blijkt, kunnen we dit aanpassen’, zei rector Han Van Krieken afgelopen maandag op de laatste Universitaire Gezamenlijke Vergadering van dit collegejaar.

De nieuwe functie mag niet verward worden met die van vertrouwenspersonen. Die laatsten zijn er voor wie op de universiteit een probleem ervaart op het gebied van ongewenste omgangsvormen, zoals pesten, geweld en (seksuele) intimidatie. De ombudsfunctionaris daarentegen staat als een bemiddelaar tussen de partijen. Deze persoon is onpartijdig en treedt niet op als rechter.

‘De ombudsfunctionaris is helemaal vrij in zijn of haar werk’

Ondernemingsraadslid Mieke van der Zwaag (FNV) vroeg zich af of de ombudsfunctionaris wel voldoende onafhankelijk zal kunnen opereren als deze op de loonlijst van de universiteit staat. ‘Deze persoon krijgt geen instructies of voorschriften en is helemaal vrij in zijn of haar werk’, antwoordde Van Krieken. De rector voegde toe dat deze nieuwe functie niet verenigd kan worden met een andere functie binnen de universiteit.

Vacature

Ook ondernemingsraadslid Mathijs van de Sande mengde zich namens FNV zich in de discussie. Hij zou de termijn waarbinnen klachten bij de nieuwe ombudsfunctionaris worden behandeld, nu twee jaar, graag langer zien. ‘Dat is erg kort’, aldus Van de Sande. ‘Zeker als je bedenkt wat de afhankelijkheidsrelaties zijn van mensen binnen een universiteit. Een langere termijn maakt het voor medewerkers laagdrempeliger om iets aan te kaarten.’

‘Wij hebben er “in beginsel” aan toegevoegd om dit mogelijk te maken’, reageerde Van Krieken. ‘Je moet je wel realiseren dat zaken die langer geleden zijn, moeilijker zijn om uit te zoeken.’

De vacature voor de ombudsfunctionaris zou binnenkort op de website van de Radboud Universiteit moeten verschijnen. ‘We wachten eerst nog de formele reactie van de medezeggenschap af’, zegt universiteitswoordvoerder Martijn Gerritsen. ‘Mogelijk is die er volgende week. Afhankelijk daarvan kunnen we een vervolg geven aan de wervingsprocedure.’

Binnen twee jaar volgt een landelijke evaluatie van de ombudspersonen van alle universiteiten binnen de VSNU. Van Krieken beloofde dat bij de evaluatie ook de medezeggenschap betrokken zal worden.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!