De liefde of liever een goed boek

26 feb 2014

De liefde doorgronden in twee uur. Dat lukt niet, zo ondervond Vox-verslaggever Joep Sistermanns. Hij schoof aan bij de eerste Denkstudio Live, een nieuw initiatief van het Soeterbeeck Programma. In café Vivaldi filosofeerde het publiek gisteravond ijverig mee.

Foto: Creative Commons / Adrian Serghie
Foto: Creative Commons / Adrian Serghie

‘Ah, de liefde’, verzucht hoogleraar Metafysica Gert-Jan van der Heiden. ‘Het is eigenlijk onmogelijk zo’n breed aspect van het leven te doorgronden. Maar we gaan het toch proberen.’ De filosoof begint de avond in café Vivaldi met historische duiding van het thema. Voor de Griekse schrijver Aristophanes was liefde eros: obsessie, verzadiging en bevruchting – de verlangende liefde. Later introduceerde de apostel Paulus de schenkende liefde als tegenhanger, de agape. Maar wat overheerst in onze cultuur? Eros of agape? En wat betekent dat?

Na deze korte introductie is het aan het publiek om stellingen te bedenken. De toehoorders filosoferen niet voor het eerst, zo blijkt: ‘Is duurzame en volledige liefde maakbaar en haalbaar?’ ‘Is de christelijke liefde niet een opvoedkundig verhaal?’ ‘En wat is het verband tussen liefde en haat?’ Binnen anderhalf uur passeren acht stellingen de revue, onder bezielende leiding van René ten Bos, Carli Coenen en voorgenoemde Van der Heiden. De ene stelling is nog ingewikkelder dan de andere en terwijl ik mijn best doe om de discussie bij te benen, vraag ik me af of deze filosofeersessie wel zin heeft. Deze vragen zijn toch niet te beantwoorden? In zo weinig tijd? Filosofiestudent Mark legt me uit dat op sommige vragen helemaal geen antwoorden mogelijk zijn, maar dat het dan juist interessant is om erachter te komen waarom je geen antwoorden hebt. Aha: Het gaat niet om het uiteindelijke antwoord, maar om de weg ernaartoe. We zitten overigens wel kort in de tijd, vindt ook hij.

Na een tijdje lijkt één antwoord terrein te winnen. Liefdesgevoelens zijn universeel, maar hoe ze uiting krijgen, verschilt over de hele wereld – dat is cultureel sensitief. En let wel: liefde is weer iets anders dan liefhebben, verliefdheid is al helemaal iets anders en alles valt of staat met definities. Het is maar lastig allemaal, besluit columnist Hanneke Hendrix de avond: ‘Op een gegeven moment ben ik maar in therapie gegaan. De liefde, dat grootse en meeslepende, het is maar vermoeiend. Je kunt beter een goed boek lezen.’ /Joep Sistermanns

0 reacties

  1. JulieBruijn schreef op 26 februari 2014 om 14:29

    Waarom de noodzaak om ergens een label op te plakken? Niet alles valt te analyseren! Genieten van verliefdheid, verliefd zijn of heel simpel iemand leuk vinden is toch het mooiste gevoel? Als je jezelf deze gevoelens ontzegt en blijft wachten op de prins op het witte paard dan zou je nog wel eens bedrogen uit kunnen komen. Leap before you think! Overigens, die prins op het witte paard rijdt tegenwoordig een Saab! 🙂

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!