De ondraaglijke zwaarte van de toga

02 sep 2015

De opening van het academisch jaar maandag wekte medelijden, met de tientallen hoogleraren van wie menigeen in een veel te warme toga verlangend zal hebben uitgekeken naar het einde van de plechtigheid. Vier vragen over de zwaarte van de toga’s.

De opening van het academisch jaar: wakker blijven is een opgave bij die hitte. Foto: Gerard Verschooten
De opening van het academisch jaar: wakker blijven is een opgave bij die hitte. Foto: Gerard Verschooten


Kunnen de hoogleraren bij zulke hitte kiezen voor wat luchtiger kledij?

Het dragen van een toga is verplicht tijdens academische plechtigheden, zoals de opening van het academisch jaar maandag in de grote hal van het sportcentrum. ‘Inderdaad ver-schrik-ke-lijk warm’, zoals de organisatie maandag zelf ook zei. ‘Het was kantje boord’, zei pedel Nico Bouwman, die na afloop geruststellend kon meedelen dat niemand was flauwgevallen.

Waarom zijn die toga’s zo zwaar en warm?
De dikke wollen stof dateert uit de tijd dat de academische zittingen werden afgewerkt in kille kerken of andere zalen zonder klimaatbeheersing. Sinds een paar jaar kunnen Nijmeegse hoogleraren bij hun aanstelling ook kiezen voor een luchtiger variant, gemaakt van – what’s in a name – cool wol. Die vindt inmiddels gretig aftrek, en het veel betere draagcomfort brengt niet eens hogere kosten met zich mee. Dat laatste is niet zonder belang: hoogleraren worden geacht hun toga zélf te kopen, een kostenpost van 875 euro exclusief, maar wel inclusief bef en baret. Dat sommige hoogleraren de oude dracht verkiezen is soms een kwestie van traditie: toga’s gaan dan van hand tot hand, waarbij jouw naam op de toga mag prijken naast die van je illustere voorganger(s).

Werd er veel gemopperd over de enorme hitte maandag?
Dat viel mee. ‘Het ongemak nemen de meeste hoogleraren voor lief’, weet Nico Bouwman. Warm is het overal, zo luidde het, en – aldus een van de aanwezige hoogleraren: de inhoud maakte veel goed. Maar waarom niet een paar ramen los of deuren tegen elkaar opengezet? Navraag leert dat geluid- en lichtoverlast van elders de doorslag gaf de zaal dicht te houden. Wil je het echt oplossen, moet je de plechtigheid afwerken in een nieuw te bouwen, derde sporthal mét airco, laat sportcentrum-directeur Rob Cuppen weten. Maar die laat voorlopig op zich wachten.

Was verhuizing naar een andere zaal met betere klimaatbeheersing geen optie?
Er is maar één zaal in Nijmegen die duizend mensen kan bergen, die van De Vereeniging. Maar ook deze raakt snel door de hitte bevangen. Mogelijk biedt de nu lopende renovatie van het concertgebouw wat soelaas, maar dan nog: de universiteit wíl niet uitwijken naar elders. De opening van het academisch jaar moet plaatsvinden op de campus, zegt universiteitsvoorlichter Martijn Gerritsen. En zolang die derde sporthal geen feit is, is er slechts één uitweg: bidden voor een koelere openingsdag. En intussen sommige hoogleraren hun dutje gunnen. / Paul van den Broek

 

2 reacties

  1. Iris schreef op 3 september 2015 om 11:31

    Een destijds de jongste hoogleraar suggereert hiervoor een oplossing: naakt onder de toga. Sindsdien kijk ik anders naar het cortège.

  2. Rob schreef op 4 september 2015 om 12:17

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!