3 minuten om te overtuigen

03 feb 2015

Hoe leuk is dat, je onderzoek presenteren in drie minuten? Heel leuk, blijkbaar. 33 wetenschappers meldden zich aan voor de Nijmeegse voorronde van Famelab, een internationale presentatiewedstrijd. Vanwege de grote animo is een tweede voorronde in het leven geroepen.

Nederland/Nijmegen:  21-01-2015 Richard Kunent, student RU Foto: Bert Beelen
Richard Kunert Foto: Bert Beelen

In drie minuten je onderzoek uitleggen op een manier dat zelfs je buurvrouw het begrijpt. Dat is het idee achter Famelab, een landelijke presentatiewedstrijd voor bètawetenschappers. In Nijmegen meldden zich veel meer kandidaten voor de voorronde dan verwacht. ‘We rekenden op maximaal zestien deelnemers, het werden er 33’, vertelt  Pim van Zanen, directeur Marketing en Communicatie van de Radboud Universiteit. ‘Die willen we allemaal een kans geven.’ De Nijmeegse voorronde op 10 februari wordt daarom uitgebreid met een tweede sessie in de avond.

Nieuwe ronde nieuwe kansen
De 33 deelnemers zijn voornamelijk wetenschappers van de Radboud Universiteit, maar er zitten ook kandidaten uit Amsterdam en Leiden bij. Ze krijgen allemaal een presentatietraining.

Promovendus Richard Kunert is van de partij op 10 februari. De hersenonderzoeker doet mee ‘voor de lol’, vertelt hij. ‘En om mensen te bereiken: onderzoek over hersenen is heel belangrijk en door Famelab kan ik laten zien wat het Max Planck Instituut doet op dat gebied.’ In de drie minuten die staan voor de presentatie legt hij uit dat muziek luisteren en een boek lezen dezelfde hersengebieden stimuleren. Kunert: ‘Ik ga mijn presentatie eerst voor de spiegel repeteren en daarna zijn mijn huisgenoten proefkonijn.’

Het aantal wetenschappers dat uiteindelijk doorgaat naar de nationale voorronde, is niet verhoogd. Het blijven er vier. De deelnemers zullen dus extra hun best moeten doen om juryleden Teun Bousema (Radboudumc), Mark Dingemanse (Max Planck Instituut) en Marloes ten Kate (NTR) te overtuigen. / Jolene Meijerink

Lees in de nieuwe Vox waarom Richard Kunert en andere onderzoekers meedoen aan de wedstrijd.

0 reacties

  1. Hannah schreef op 4 februari 2015 om 12:01

    Ik hoop dat de praatjes (enigzins professioneel) opgenomen worden. Leuk voor de deelnemers om op de eigen blog etc te plaatsen, en dan heeft iedereen er iets aan.

    • Iris schreef op 9 februari 2015 om 14:56

      Beste Hannah,

      De presentaties op 19 februari worden inderdaad opgenomen. De resulterende 3-minuten filmpjes van de deelnemers verschijnen daarna op onze website en ons YouTube-kanaal.

      Groeten, Iris (organisatie Famelab Nijmegen)

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!