Dossier

De student als bestuurder bestaat

02 mrt 2015

INGEZONDEN De Universiteit van Amsterdam zegde toe een student-lid in het college van bestuur toe te laten treden. AKKUraatd stelde dit al enige tijd geleden voor, maar het college van bestuur van de Radboud Universiteit hapt niet. Reden: ‘De medezeggenschap functioneert goed,’ volgens de woordvoerder. ‘Kan het niet altijd beter?’ vraagt Jordy Davelaar zich af.

Illustratie: Roel Venderbosch
Illustratie: Roel Venderbosch

Op 27 februari gaf woordvoerder Martijn Gerritsen op voxweb.nl namens de Radboud Universiteit te kennen dat bestuurders over ‘bewezen bestuurlijke kwaliteit en academische competenties’ moeten beschikken, ‘de medezeggenschap functioneert hier bovendien goed, dan ligt het niet voor de hand een student in het college te benoemen.’ Ik ben om twee redenen verbaasd; suggereert het college nu dat een student niet beschikt over voldoende competenties om onderdeel te zijn van het college van bestuur? En sinds wanneer vindt de Radboud Universiteit dat als iets goed is dat het niet beter kan?

Assessor
Op alle zeven faculteiten wordt elk jaar een student aangesteld om de rol van assessor te vervullen. Dit doen zij over het algemeen tot grote tevredenheid van faculteitsbesturen. Assessoren adviseren hier over allerlei onderwijszaken, maar helpen ook de facultaire studentenraden met de achtergrond van beleidsstukken. De facultaire studentenraden voelen zich ondersteund en versterkt en het faculteitsbestuur ziet zo op zijn tijd de zaken vanuit het perspectief van een student.

Op het gebied van besturen praten studenten mee met de gemeente, ze organiseren grote internationale congressen, vertegenwoordigen de studentenbelangen op landelijk niveau bij de LSVb en nemen zitting in het College van Beroep voor de Examens. Ze hebben te maken met vertrouwelijke informatie en de bestuursdruk is daarbij vaak voelbaar. Studenten kunnen zich op de Radboud Universiteit in sneltreinvaart ontwikkelen om de bestuurder van de toekomst te worden. Daarnaast weten zij wat het effect van beleid is op studenten. Juist deze combinatie maakt dat studenten beschikken over een mooie mix van bestuurlijke kwaliteit en academische competenties.

Advies
De medezeggenschap op centraal niveau van de Radboud Universiteit functioneert naar behoren. Studenten worden betrokken bij beleid als het gevormd is, en input wordt en kan op verschillende momenten in het vormen van het beleid worden gegeven. Toch ben ik van mening dat ondanks dat dit het geval is het college juist een student zou kunnen gebruiken in hun eigen vergaderingen en bij alle andere onderwijs- of studentgerelateerde overleggen waar de rector bij aanwezig is. Deze student kan dan in vroegtijdig stadium advies geven over wat voorgenomen besluiten voor effect kunnen hebben op de studenten.

Een student beschikt daarmee over alle ervaring en deskundigheid om studenten te vertegenwoordigen. De suggestie wordt gewekt dat elke willekeurige student zitting zal nemen in het college, dit is absoluut niet het geval. Met een juiste selectieprocedure ben ik ervan overtuigd dat een geschikte kandidaat gevonden kan worden op onze universiteit. Ik daag het college dan ook uit de mogelijkheden te verkennen en studenten de kans te geven zich te bewijzen. De student als bestuurder bestaat.

Jordy Davelaar is student sterrenkunde en heeft zitting in de Universitaire Studentenraad namens AKKUraatd.

3 reacties

  1. Martijn (niet Gerritsen) schreef op 2 maart 2015 om 10:27

    Erg zwak betoog Jordy. Behalve ,,Deze student kan dan in vroegtijdig stadium advies geven over wat voorgenomen besluiten voor effect kunnen hebben op de studenten.” vind ik er geen enkel argument in waarom er een student in de raad van bestuur zou moeten komen. Je betoog bevat niet meer dan een opsomming van wat er al is. Is dit het beste wat de USR te bieden heeft?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!