Dossier

Student krijgt minder vet op de botten

02 sep 2016

Studenten krijgen het financieel steeds moeilijker, waarschuwt studentenorganisatie ISO. Hoe komt de jongste lichting studenten in Nijmegen rond? Het merendeel door te lenen en te werken. En de ouders? Die dichten de gaten in de begroting.

Voor studenten wordt het leven duurder. Hun kamerhuur stijgt al jaren en de boodschappen kosten ook steeds iets meer. Daarnaast bedraagt het collegegeld inmiddels ruim tweeduizend euro, oftewel driehonderd euro meer dan vijf jaar geleden.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) ziet het met lede ogen aan. Hoe je er ook tegenaan kijkt, meent de studentenorganisatie, het wordt gewoon duurder om te studeren en dat werpt een drempel op voor jongeren uit arme gezinnen. Volgens een analyse van het ISO gaat de koopkracht van academische studenten in 2017 met 1,27 procent omlaag. Als ze een aanvullende beurs hebben, is dat 1,17 procent.

Nijmeegse eerstejaarsstudenten, die als tweede jaargang te maken krijgen met het leenstelsel, lenen volop. Uit een enquête van Vox onder 136 eerstejaarsstudenten blijkt dat 72 procent van hen vanaf het eerste studiejaar geld leent. Het gemiddelde bedrag dat geleend wordt – de niet-leners meegerekend – is 360 euro. 9 procent van de ondervraagden leent maximaal, wat neerkomt op 1028 euro per maand.

Create column charts

De leenangst van studenten lijkt daarmee ten opzichte van vorig jaar al voor een deel verdampt. Of, in lijn met de analyse van ISO, de noodzaak om geld te lenen is groter geworden. Vorig jaar leende de eerstejaarsstudent die begon met zijn of haar studie aan de Radboud Universiteit nog gemiddeld 293 euro.

Bijbaan
Of het nu is als burger flipper bij McDonald’s of student-assistent op de universiteit, de doorsnee student ontkomt inmiddels niet meer aan een bijbaan. 104 van de 136 ondervraagde eerstejaarsstudenten (76 procent) hebben een bijbaan of zijn daarnaar op zoek. Het salaris dat de gemiddelde student daarmee verdient is 214 euro.

Stel dat we het gemiddelde leenbedrag plus het gemiddelde salaris bij elkaar op tellen, komen we op 574 euro. Voor de student (43 procent van de ondervraagden) die elke avond bij pa en ma aanschuift, zal dat waarschijnlijk voldoende zijn. Voor de uitwonende student hoogstwaarschijnlijk niet.

Om de gaatjes in de begroting te dichten, worden de ouders lief aangekeken. Slecht één op de vijf studenten krijgt geen ouderlijke bijdrage voor collegegeld, huur of boodschappen. Het gemiddelde bedrag dat studenten krijgen, ligt op ruim 250 euro. Vorig jaar was dat volgens een enquête van Vox 212 euro.

Copy:
Create column charts

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!