De studenten van Slurp houden wel van een lekker wijntje

19 feb 2020 ,

Is het een sauvignon blanc of een viognier? En wat is het verschil tussen een riesling en een gewürztraminer? Een keer per maand steken de studenten van Slurp de neus in het glas. ‘We komen om iets over wijn te leren, maar het moet ook gezellig zijn.’

Op een lange tafel staan twee wijnglazen per persoon, enkele spuwemmers en een bundeltje met informatie over de wijnen die vanavond in het glas gaan. In de winkel van Wijnplein aan de St. Annastraat wacht alles op de wijndegustatie van het Nijmeegse Studenten Wijngezelschap Slurp.

Iedere proeverij is opgehangen aan een thema, zoals wijnen van één bepaalde druivensoort. Vlak na nieuwjaar was er een les over bubbels en op een quiz aan het einde van het jaar moeten de studenten de verschillende wijnen blind proeven. Na een proeverij over Spaanse wijnen is vanavond Frankrijk aan de beurt. ‘Met zes wijnen reizen we op beginnersniveau door het land’, legt leraar Jan Spek uit.

Tijm en kruidnagel

In 2016 reisde toenmalig student psychologie Tjits van Lent samen met een vriendin door Zuid-Afrika. ‘Ter plekke werden we helemaal gek op wijn’, zegt ze. Terug in Nijmegen richtte ze Studenten Wijngezelschap Slurp op. Bovenop een jaarlijkse contributie van 40 euro betalen leden zes euro per proeverij.

De bedoeling van Slurp is dubbel. ‘Het hoofdidee is dat je iets leert over wijn zodat je in een restaurant of in de kroeg snapt wat je aan het drinken bent’, zegt Van Lent. ‘Op proeverijen komen daarom verschillende druivenrassen langs, zodat je leert wat je lekker vindt en wat niet. Maar het moet natuurlijk ook gezellig zijn.’

Inmiddels is de les begonnen. Om de neuzen te prikkelen, laat Spek enkele geurflesjes rondgaan. De studenten moeten raden wat ze ruiken en dat gaat betrekkelijk goed. ‘Tijm en kruidnagel’, zeggen ze in koor.

Goeie deal

Spek giet de eerste wijn in de glazen, een witte blend van de druivensoorten sauvignon blanc, colombard en grenache. Na een korte uitleg van Spek krijgen de studenten een kwartier de tijd om een proefnotitie te maken. In kleine groepjes discussiëren ze over de kleur van de wijn, de geur en de smaak. ‘Is het groene appel of lychee? Steenfruit of florale aroma’s?’ Daarna worden de wijnen in de groep besproken en geeft Spek desgevraagd nog wat extra uitleg.

Enkele studenten nemen foto’s van de etiketten van de wijnen die hun bevallen. Die kunnen ze na de les in de winkel kopen met een korting van 10 procent. Een goede deal, vindt Neeltje Rijpkema. ‘Bij de zes wijnen die we proeven zit er meestal toch één bij die ik echt lekker vind.’

Na drie witte volgen drie rode wijnen. De studenten discussiëren steeds een beetje luider over wat ze proeven, de spuwemmers worden maar zelden gebruikt. Gezellig is het zeker.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!