De universitaire student zit er warmpjes bij
Studenten hebben over het algemeen veel minder geldzorgen dan tien jaar geleden, dat blijkt uit de jaarlijkse StudentenMonitor. Twee van de drie studenten zeggen prima rond te kunnen komen. Dat was tien jaar geleden nog heel anders.
De Studentenmonitor, een initiatief van het ministerie van Onderwijs, onderzoekt jaarlijks de handel en wandel van Nederlandse studenten. Ondanks alles – van financiële crisis tot onderwijsintensivering – zijn de studenten op economisch gebied steeds tevredener. Het aantal universitaire studenten met een lege portemonnee daalde flink; van 22 naar 15 procent. 65 procent van de studenten zegt juist nooit geldproblemen te hebben. In 2005 was dat nog 44 procent.
Volgens de StudentenMonitor heeft de gemiddelde universitaire student een inkomen van in totaal 760 euro per maand. Het overgrote deel van deze inkomsten komt van ouders, werk of van de overheid (zie hieronder). Leningen van de DUO (gemiddeld 106 euro per maand) zijn door de StudentenMonitor niet meegenomen, en staan dus ook niet in onderstaande grafiek.
Uiteraard is ook onderzocht waar al deze geschonken dan wel zuurverdiende centen maandelijks aan uitgegeven worden (grote eenmalige uitgaven zoals vakanties of het collegegeld zijn niet meegenomen). De huisvesting (266 euro) blijkt de grootste kostenpost. Levensmiddelen, eten en kleding kosten zo’n 125 euro per maand. Terwijl ‘ontspannen, uitgaan en sport’ maandelijks slechts 56 euro per maand kosten.
/Tim van Ham
Pepijn schreef op 19 september 2014 om 17:18
Zo op het eerste gezicht ligt het inkomen hoger dan de uitgaven, dus inderdaad alle redenen om de financiële situatie rooskleurig in te schatten.
Maar “grote eenmalige uitgaven zoals vakanties of het collegegeld zijn niet meegenomen”. Dat geeft toch een enorm geflatteerd beeld? Het collegegeld bedraagt € 1906 euro, dat is ruim € 158 per maand. Zelfs met de gemiddelde lening bij DUO lijkt de gemiddelde student dan toch meer uit te geven dan binnen te harken. Geen geld meer over voor andere grote eenmalige uitgaven, in ieder geval.
Rens schreef op 22 september 2014 om 01:36
Exact! Bovenop die 1906 euro komen ook nog eens de kosten van studieboeken en bijvoorbeeld practicummaterialen (afhankelijk van de studie), die bij elkaar ook makkelijk een paar honderd euro per jaar kosten.
Absurd dat dit overzicht afkomstig is van een initiatief van de minister van onderwijs. Maar cijfers als deze geven wel aan waarom men denkt dat de studiebeurs gerust een lening kan worden, want blijkbaar zitten wij studenten er warmpjes bij. ‘T is dan ook maar slechts een rekenfoutje van zo’n 200 euro per maand.
Bregje schreef op 20 september 2014 om 09:59
Dit zijn theoretische cijfers, in de praktijk komt denk ik bijna iedere student aan het einde van de maand geld te kort.
Eenzijdige reacties schreef op 22 september 2014 om 11:25
Dat is dus maar de vraag: Volgens dat eerste overzicht hebben veel studenten dus geen geldzorgen, dus jouw beeld dat iedere student aan het eind van de maand geld tekort komt is dus niet in overeenstemming met wat studenten zelf aangeven.
Daarnaast denk ik dat er ook aan de kant van inkomsten een hele hoop niet wordt meegerekend. Wat dacht je bijvoorbeeld van de extraatjes die je door je opa of je tante krijgt toegestopt, verjaardagsgeld, kleine bijdragen voor meedoen aan experimenten bij psychologie etc.? En er zijn heel veel studenten waarbij de ouders het collegegeld betalen. Dat is hier dus ook niet meegenomen.
Algemeen geldt dat dit geen volledig beeld is: Zowel aan de kant van inkomsten als aan de kant van uitgaven zijn er dingen niet meegenomen. Je kunt dus geen uitspraken doen over dat het “eigenlijk 200 euro duurder is”.