Dossier

De Vrije Student deelt worst uit

11 mei 2015

De Vrije Student gaat in reactie op de vleesvrije maandag worst en kaas uitdelen op de campus.

De Vrije Student voorziet de vleesliefhebbers vandaag van vlees. Foto: Stijn Nieuwendijk (Creative Commons)
De Vrije Student voorziet de vleesliefhebbers vandaag van vlees. Foto: Stijn Nieuwendijk (Creative Commons)

De kersverse studentenmedezeggenschapspartij De Vrije Student speelt in op de vleesvrije maandagen. De partij gaat vandaag in de pauze bij het Grotiusgebouw, het Erasmusplein en de medische faculteit – waar overigens geen vleesvrij regime heerst – worst en kaas uitdelen.

Verontwaardiging
De vlam sloeg eind vorige week in de pan toen het Facilitair Bedrijf bekend maakte geen vlees- en visproducten meer aan te bieden op maandagen. De reacties onder het artikel waarin we voor het eerst schrijven over de vleesvrije maandag bleven maar komen. Ook hoogleraar Marcel Wissenburg reageerde furieus.

De tegenstanders waren er snel bij. ‘Schande’ en een ‘verschrikkelijk idee van een stelletje moralistische kuthippies’. Hun belangrijkste argument was de inperking van de keuzevrijheid. De voorstanders wezen vooral op de positieve effecten voor het milieu en het feit dat studenten en medewerkers niet verplicht zijn om te lunchen op de campus én dat er nog steeds genoeg andere keuzemogelijkheden zijn.

De strijd is nog niet gestreden, hoewel de tegenstanders in ieder geval mondiger lijken te zijn. Facebookpagina ‘Geen betutteling op mijn Refterbordje‘, die afgelopen week werd opgericht, heeft inmiddels 485 likes. Vandaag zal blijken hoe zwaar de vleesvrije maandag daadwerkelijk op de maag valt. / Jolene Meijerink

0 reacties

  1. Jl schreef op 11 mei 2015 om 09:45

    Bijzonder, goede voeding pushen in bedrijven mag zolang mensen de keuze blijven hebben. Alleen door de defaultkeuze van kroket te veranderen naar gezond. Maar vegafundamentalisme zou wel moeten mogen? Fout, zo fout….

  2. Hent schreef op 11 mei 2015 om 10:19

    Zieligheid troef. Alsof iemand dood gaat aan het een dag niet eten van vlees. En dan gaan ze ook nog staan op plekken waar die vleesvrij dag helemaal niet telt.

  3. Bryan schreef op 11 mei 2015 om 11:46

  4. Jamili schreef op 11 mei 2015 om 13:37

    Het idee achter deze specifieke vleesvrije maandag is toch niet dat mensen gedwongen worden? Het staat iedereen gewoon vrij om zelf eten mee te nemen. “De Vrije Student”onderstreept de blijvende keuzevrijheid op deze manier.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!