De wereld verbeteren begint vanavond

17 jun 2014

Onbehagen over honger en armoede in de wereld en niet weten waar te beginnen? Kom dan vanavond luisteren naar Thomas Pogge, hoogleraar in Yale en vermaard om zijn studie waarin hij iedereen ter verantwoording roept bij het in stand houden van de wereldwijde armoede. Drie stappen op weg naar een betere wereld.

Armoede op vuilnisbelt: volgens Thomas Pogge ieders verantwoordelijkheid. / Foto: Creative Commons
Armoede op vuilnisbelt: volgens Thomas Pogge ieders verantwoordelijkheid. / Foto: Creative Commons

 #1 Weet wat er aan de hand is
Thomas Pogge begint zijn standaardwerk World Poverty and Human Rights (2002) met  cijfers over de wereldwijde armoede. Percentages die al tientallen jaren droevig stemmen. Pogge verbindt dit inzicht met een pleidooi voor rechtvaardigheid: armoede is onrechtvaardig en het is ieders plicht daar verandering in aan te brengen. Juist wij burgers in de westerse wereld, omdat de armoede volgens Pogge is verknoopt met een mondiaal systeem van handels- en financieringsstromen waarin het westen aan de touwtjes trekt. Plicht nummer één: bestrijd onwetendheid.

#2 Beklaag het systeem
Als radertje in het wereldwijde onrecht kun je best iets doen. Met het vingertje wijzen naar Assad, de ISIS-legers in Irak of de moordenaars van Al Shabaab die in Kenia hebben huisgehouden, is te weinig. Pogge formuleert – de filosofie van Kant indachtig – negatieve en positieve plichten. Een vorm van het eerste is je onttrekken aan het systeem dat aan het onrecht bijdraagt. Welhaast onmogelijk, want we bellen met mobieltjes waarin conflictgrondstoffen zijn verwerkt, regelen bankzaken met mondiale ondernemingen en kopen kleren gemaakt in dubieuze ateliers. Goed, je kunt Fair Phones aanschaffen, shoppen bij Talking Dress en koffie kopen bij Fair Trade, maar echt onttrekken lukt bijna niemand, derhalve schets Pogge nog een derde weg.

#3 Ondermijn wat bijdraagt aan onrecht
De derde weg is het navolgen van de positieve plichten. Pogge zal vanavond uiteenzetten dat iedereen bij machte is aan hervormingen bij te dragen, bijvoorbeeld door in de politiek te gaan, stichtingen te ondersteunen en actiecomités op te richten. Ook kan iedereen met schenkingen aan goede doelen de gevolgen van onrecht wat verzachten. Pogge denkt er bovendien over na hoe een en ander valt af te dwingen via wetgeving. Met sancties voor bedrijven, met het doorsluizen naar de derde wereld van een verplichte belasting, of door bedrijven aan te klagen die weigeren Fair Trade producten in de schappen te leggen. Maar wat te doen met de burger die niks weet, geen poot uitsteekt en vanavond toch kiest voor voetbal? Volgens Pogge is dit verzaking; over de manieren om het gewenste gedrag af te dwingen gaat hij graag in discussie. Vanavond te voeren op de campus. / Paul van den Broek

Lezing door Thomas Pogge. Consumer Responsibility in a World of Hunger and Unequal Development. Met een nagesprek met Radboud-rechtsfilosoof Eric Boot. 19.30 – 21.30. Collegezalencomplex.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!