De zonnigste zomer ooit laat zijn sporen na op de campus

02 sep 2022

De eikels vallen uit de bomen en de jonge gazons zijn hun groene kleur verloren. De campus van de Radboud Universiteit begint door de extreemdroge zomer steeds meer op een Afrikaanse steppe te lijken.

Het is september en de meteorologische zomer van 2022 is voorbij. Die gaat de boeken in als de zonnigste ooit. Nooit eerder registreerde het KNMI zoveel zonnestraling in één seizoen.

De gevolgen daarvan zijn overduidelijk op de campus van de Radboud Universiteit. Het jonge gras rondom het Maria Montessorigebouw is een gele steppe geworden. In het bos lopen wandelaars over de eikels die normaal nog weken aan de bomen zouden hangen – een teken dat de bomen hun overlevingsstand hebben aangezet.

Zuinig met water

Zou er niet méér gesproeid moeten worden? De terreinbeheerders van universiteit en ziekenhuis zijn daar terughoudend mee. Alleen jonge aanplant, zoals de beplanting bij de nieuwe ingang van het Radboudumc en de boompjes rondom het Montessorigebouw, wordt in de watten gelegd met een regelmatige slok water, vertelt Terry Willems van Campus & Facilities.

Waar het meeste water naartoe gaat zijn de jonge boompjes en struiken in het oude dennenbos grenzend aan Brakkenstein. Nadat de oude dennen ten prooi vielen aan de letterzetter (een beestje dat de bomen aanvreet) en de droogte van de afgelopen jaren, zijn daar maar liefst zesduizend planten en bomen in de grond gezet. De jonge beuken, berken, hazelaars en ander groen moeten uitgroeien tot een nieuw weelderig bos.

Daar gaat dan ook regelmatig de sproei-installatie aan. ‘Anders kunnen we volgend jaar weer opnieuw beginnen met aanplanten’, zegt Willems.

Klimaatverandering

De gazons op de campus moeten het zelf zien te redden. De verwachting én hoop is dat die wel weer aantrekken zodra er weer water uit de lucht valt. ‘Maar pin me er niet op vast’, zegt Willems. ‘Ook wij hebben nog geen ervaring met zulke droge zomers.’

Door klimaatverandering zal de campus in de toekomst vaker extreme droogte moeten doorstaan, is de verwachting. Bij toekomstige keuzes voor nieuwe aanplant zal daar rekening mee worden gehouden, verwacht Willems.

Bovendien brengen weersextremen nieuwe dilemma’s met zich mee. De laatste jaren worden sommige grasvelden minder vaak gemaaid. ‘Want dat is goed voor de beestjes’, legt Willems uit. Maar er is ook een keerzijde: het lange gras vergroot het risico op brandjes. ‘Onlangs hebben we daarom toch maar weer besloten om te maaien.’

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!