Debat in de Kamer: collegegeld per vak

14 dec 2015

Laat studenten hun collegegeld per vak betalen, en niet per studiejaar. Dat plan lanceren regeringspartijen VVD en PvdA vandaag in een debat over het hoger onderwijs dat de hele dag zal duren.

Heeft de collegezaal nog toekomst? Foto: Dick van Aalst
Heeft de collegezaal nog toekomst? Foto: Dick van Aalst

Als het plan van de twee regeringspartijen erdoor komt, wordt het goedkoper om een studie over een langere periode te spreiden. Wie even geen onderwijs volgt, hoeft ook niets te betalen.

Volgend jaar zouden de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam een experiment willen starten waarin studenten deze mogelijkheid krijgen. Ze kunnen dan tijd vrijmaken voor een bijbaan, de medezeggenschapsraad of bestuurswerk bij een vereniging.

Voetbalclub
Studentenbond LSVb heeft aan het plan meegewerkt. ‘Bij een voetbalclub kan je een seizoenskaart kopen voor alle wedstrijden, maar ook een los kaartje als je maar naar één of een paar wedstrijden wil’, zegt voorzitter Stefan Wirken. ‘In het hoger onderwijs moet dat ook kunnen. Studenten die een bestuursjaar of stage doen, kunnen niet alle vakken volgen.’

Het is lang niet het enige idee dat vandaag het licht ziet. Acht uur lang gaat de Tweede Kamer met minister Bussemaker in debat over haar plannen voor het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. Talloze onderwerpen zullen de revue passeren: flexibeler onderwijs, tentamenboetes, nieuwe opleidingen, de rol van het bedrijfsleven en natuurlijk gaat het ook over de vele miljoenen die vrijkomen nu de basisbeurs is afgeschaft. Wat moet daarmee gebeuren? / HOP, Petra Vissers, Bas Belleman

0 reacties

  1. hans schreef op 14 december 2015 om 13:15

    Ik studeer ook in Leuven, daar is al jaren zo’n systeem. Als parttimestudent betaal je daar de helft van het collegegeld, dat wordt later gecorrigeerd voor het aantal ECTS waarvoor je je daadwerkelijk hebt ingeschreven. Hoe is daar is als je meer dan 60 ECTS volgt weet ik niet.

  2. Karel schreef op 14 december 2015 om 17:31

    En ga ik dan betalen voor het volgen van de colleges, of voor het doen van een tentamen? Want dat is niet altijd hetzelfde. Soms volg je een vak wel, maar doe je er geen tentamen in, of je doet het tentamen zonder dat je het onderwijs van het vak gevolgd hebt.
    En hoe zit het met het doen van meerdere studies? Wordt dat dan duurder dan dat het nu het geval is?

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!