Deel buitenlandse medewerkers kreeg jarenlang te weinig salaris

09 apr 2018

De Radboud Universiteit is in de fout gegaan bij de uitbetaling van salarissen van een groep buitenlandse medewerkers. Werknemers die onder de zogenoemde 30 procent-regeling vallen, kregen jarenlang te weinig eindejaarsuitkering en vakantiegeld.

De 30 procent-regeling is opgenomen in de wet en maakt het aantrekkelijker voor buitenlandse expats om zich in Nederland te vestigen. Werknemers die gebruik maken van de regeling krijgen maximaal vijf jaar lang 30 procent van hun loon belastingvrij uitbetaald. Het extra geld dat ze zo krijgen, is een compensatie voor allerlei kosten die buitenlanders moeten maken, zoals een dure verhuizing en het regelen van een verblijfsvergunning.

Informatica-promovendus Alexis Linard is een van de medewerkers van de Radboud Universiteit die gebruikmaakt van de regeling. Toen de Fransman afgelopen december zijn loonstrookje bekeek, was hij nogal teleurgesteld, vertelt hij. ‘Ik had een hoger bedrag verwacht. In de arbeidsvoorwaarden van de universiteit staat dat ik minimaal 2250 euro aan bruto eindejaarsuitkering zou krijgen. Mijn uitgekeerde bedrag was lager.’

Alexis Linard
Alexis Linard

Hij informeerde daarop bij de Dienst Personeel en Organisatie (DPO), die hem vertelde dat dit te maken had met de 30 procent-regeling. ‘Ze hadden mijn eindejaarsuitkering berekend over 70 procent van mijn loon, in plaats van over het gehele salaris.’ Linard verdiepte zich in de regels en kwam nergens een document tegen dat de handelswijze van de salarisadministratie rechtvaardigde.  ‘Ik was toen behoorlijk boos.’

100 procent

Tot zijn verbazing volgde snel nadat hij aan de bel had getrokken een bericht van de salarisadministratie dat per 1 januari 2018 van alle medewerkers die onder de 30 procent-regeling vallen, hun eindejaarsuitkering en vakantiegeld voortaan berekend zou worden op basis van 100 procent van hun loon. ‘Blijkbaar had DPO toen zelf ook al in de gaten dat er een fout was gemaakt’, zegt Linard.

Voor de Fransman was dat positief nieuws: vanaf 2018 krijgt hij dus meer eindejaarsuitkering en vakantiegeld. Toch was hij nog niet tevreden. ‘De fout is nu hersteld, maar ik heb dus de afgelopen jaren te weinig geld ontvangen. Geld waar ik gewoon recht op heb.’

‘Ik ga er vanuit dat ik het volledige bedrag dat ik ben misgelopen uitbetaald zal krijgen’

Inmiddels had Linard zo’n tien andere buitenlandse medewerkers ingeschakeld, onder wie medepromovendus Simone Lederer, die in de Ondernemingsraad zit. Zij besloten allemaal een formele brief te sturen met het verzoek om de misgelopen inkomsten alsnog uit te betalen. Lederer stelde in de medezeggenschapsvergadering bovendien vragen aan het college van bestuur over een eventuele compensatie.

Terugwerkende kracht

Die antwoorden lieten een tijd op zich wachten. Tot afgelopen woensdag, toen er een Engelstalig berichtje verscheen op Radboudnet. It has been discovered that Radboud University has not correctly calculated the end-of-year bonus and the holiday allowance in the salary administration up and until 2017.

In hetzelfde bericht staat dat het college van bestuur nu onderzoekt welke correcties er met terugkerende kracht gedaan moeten worden over de salarissen van de groep medewerkers. De uitkomst daarvan wordt eind mei verwacht.

Linard: ‘Ik ga er vanuit dat ik het volledige bedrag dat ik ben misgelopen uitbetaald zal krijgen.’ In het geval van de promovendus komt dat uit op 2.800 euro bruto. ‘En ik werk hier nog maar sinds 2015. Moet je voorstellen wat een hoogleraar die hier al vijf jaar werkt, nog extra gaat krijgen.’

Het college van bestuur wil nog niet ingaan op de vraag hoeveel medewerkers onder de regeling vallen. Hoe hoog het bedrag is dat nog uitbetaald moet worden, is ook nog niet bekend.

1 reactie

  1. Reinier schreef op 9 april 2018 om 09:57

    Natuurlijk moeten de contractuele voorwaarden correct worden nageleefd, maar de medewerker die aan het woord komt moet zich nu ook weer niet té benadeeld voelen. Neem nu bijvoorbeeld een Duitse vakgenoot van hem die in Oldenburg woont – zeker minder dan 150 km van de Nederlandse grens – en die aan de Universiteit van Maastricht wil gaan werken, zo’n 400 km verderop… Die heeft dan weer geen recht op die (érg voordelige) 30%-regeling.

    Ik vind het een erg arbitrair systeem.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!