Demonstranten houden optocht over campus, Khatib speecht via een laptop

28 okt 2024 ,

Met een kleine optocht over de campus hekelden zo’n zeventig Pro-Palestinademonstranten het inreisverbod tegen Mohammed Khatib. In een speech via een videoverbinding riep de Europese voorman van Samidoun op om 'standvastig te blijven tot de bevrijding van Palestina eraan komt'.

De Telegraaf, RTL Nieuws, NOS, RN7, De Gelderander, Omroep Gelderland. Omstreeks het middaguur verzamelden ruim dertig journalisten van regionale en landelijke media aan de ingang van het Spinozagebouw op de Nijmeegse campus.

Videoverbinding met Khatib. Foto: Johannes Fiebig

In dat gebouw zou Mohammed Khatib, de voorman van het pro-Palestijnse Samidoun, vanmiddag een lezing houden over criminalisering en verzet in de Palestijnse diaspora. Maar afgelopen vrijdag beslisten ministers David van Weel (Justitie) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie) dat Khatib niet welkom was in Nederland. “Voor het zaaien van haat, verheerlijken van geweld en verspreiden van antisemitisme is absoluut geen plek in Nederland”, schreef minister Faber daarover op X.

Demonstratie

Zo’n  zeventig pro-Palestina-demonstranten, voornamelijk studenten en medewerkers, waren het daar niet mee eens en verzamelden voor de ingang van het Spinozagebouw. ‘We zien Mohammed Khatib als een held voor zijn moed om op te komen tegen een genocidaal regime’, riep een van hen in een luidspreker. Het inreisverbod van de regering noemde hij een ‘racistische en koloniale tool’.

Daarna zetten de demonstranten zich in beweging naar het grasveld naast het Maria Montessorigebouw, waar afgelopen voorjaar vier weken lang een tentenkamp stond. Onderweg scandeerden ze bekende leuzen als ‘Free Palestine’ en ‘From the river to the sea’.

Media en demonstranten verzamelen zich om de laptop waarop de speech van Khatib te horen is. Foto: Johannes Fiebig

Ook deelden ze twee flyers uit: eentje met opschrift ‘International terrorists’ en foto’s van Mohammed Khatib, Nelson Mandela, Martin Luther King JR en Angela Davis. Een andere flyer riep op om een petitie te tekenen tegen het inreisverbod van Khatib.

Twee laptops

Via een laptop en een luidspreker lieten de pro-Palestinademonstranten de speech van Khatib horen (zie kader) op het grasveld. Niet veel later kwam daar een tweede laptop bij, omdat aanwezige pers en demonstranten allemaal zo dicht mogelijk bij de laptop wilden staan.

Tegenstanders lieten deze maandagmiddag niet hardop van zich horen. In een open brief riepen meer dan 30 studenten en medewerkers vorige week nog op om de komst van Samidoun-voorman tegen te houden. Een groep Israëlische studenten en medewerkers deed daags nadien een vergelijkbare oproep.

Leuk dat je Vox leest! Wil je op de hoogte blijven van al het universiteitsnieuws?

Bedankt voor het toevoegen van de vox-app!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!