Demonstratie tijdens campuscantus

19 aug 2015

Twee studenten demonstreerden gisteren tegen de campuscantus. De universiteit zou een dergelijk drankfestijn niet mogen stimuleren op de campus volgens de demonstranten.

'Geen drankfestijn op het Erasmusterrein'. Foto: Erik van 't Hullenaar
‘Geen drankfestijn op het Erasmusterrein’. Foto: Erik van ’t Hullenaar

Er was een kleine ophef gisteren tijdens de campuscantus toen filosofiestudenten Hanneke en Gaia (liever geen achternaam) tegen de activiteit wilden demonstreren door een spandoek op te hangen met de tekst: ‘Geen alcoholfestijn op het Erasmusplein’.

De demonstranten vinden dat de universiteit een activiteit waarbij veel bier wordt gedronken niet mag stimuleren, legt Gaia uit. ‘De universiteit is een plek van kennisvergaring. Met de campuscantus maken studenten juist door al die drank hersencellen kapot.’ Gaia wil benadrukken dat zij niets tegen studenten heeft die een biertje drinken. ‘Natuurlijk mag dat, ik ga zelf waarschijnlijk ook zo de stad in om dat te doen. Waar ik op tegen ben is dat het op de campus gebeurt op zo’n grote schaal. Tijdens de cantus hoort het erbij om veel bier te drinken. Daarnaast is het voor eerstejaars moeilijk om een drankje te weigeren. Dat mag de universiteit niet stimuleren.’

Na enkele minuten werd het spandoek-  dat tussen de bomen hing tegenover de Refter – opgemerkt door bestuurders van het Bestuurlijk Overleg Studentenverenigingen (B.O.S.) die de dames verzochten het weg te halen. Reden voor de verwijdering was volgens B.O.S.-voorzitter Charley Robbers dat ze het evenement ‘gezellig wilden houden.’

Drie beveiligers werden uiteindelijk ingeschakeld om de demonstranten te verwijderen. Ze werden verzocht het terrein te verlaten nadat de beveiliging een foto van hun paspoorten had gemaakt. Gaia en Hanneke lieten weten voornemens te zijn om een brief naar het CvB te sturen om hun weerstand tegen de campuscantus kenbaar te maken.

En de eerstejaarsstudenten? Die zongen vrolijk door zonder dat iemand de demonstratie ook maar één moment opmerkte. / Jolene Meijerink 

25 reacties

  1. Iris schreef op 19 augustus 2015 om 09:35

  2. F schreef op 19 augustus 2015 om 09:48

    Ik heb moet ik zeggen ook een dubbel gevoel bij de campuscantus. Aan de ene kant snap ik het argument van de RU dat zo’n cantus vaak toch wordt georganiseerd, en dat ze het op deze manier beter binnen de perken kunnen houden. Aan de andere kant vind ik het inderdaad een slecht signaal geven. Nederlandse jongeren zijn toch al (te) stevige drinkers, en de gevaren van alcoholgebruik op zich ontwikkelende hersenen mogen wat mij betreft wat zwaarder wegen. Een universiteit is immers een leeromgeving

    • Q schreef op 19 augustus 2015 om 11:29

      “Nederlandse jongeren zijn toch al (te) stevige drinkers”. Leg uit a.u.b., want ik zie geen verschil met duitse, franse, engelse, italiaanse, spaanse of portugese jongeren.

    • H schreef op 19 augustus 2015 om 12:05

      Die gevolgen vallen best mee. Of denk je dat de huidige top in wetenschap, bestuur en bedrijfsleven nooit eens teveel gedronken hebben?

      • Dennis schreef op 19 augustus 2015 om 16:21

        Misschien niet altijd het beste voorbeeld…

  3. I schreef op 19 augustus 2015 om 11:09

    Ja, als je erover nadenkt is het inderdaad raar dat de universiteit dit stimuleert. Een universiteit zou niet geassocieerd moeten willen worden met zo’n zuipfestijn, maar door de cantus op het erasmusplein te laten organiseren lijkt dit wel het geval.

  4. H schreef op 19 augustus 2015 om 11:17

    Wat een zeurpieten. Laat ze toch een mooi feestje bouwen op de campus. Met een dergelijke redenatie kunnen het cultuurcafe, Aesculaaf en alle andere feestlokalen op faculteiten dicht. Wat een saaie bende zou het dan worden.

    • Dennis schreef op 19 augustus 2015 om 16:23

  5. Bas schreef op 19 augustus 2015 om 12:06

    Fijn weer…meteen mensen met een andere opinie, die vreedzaam uitgedragen wordt, monddood maken.

    Waarom nemen onze toekomstige intellectuelen het niet op voor het vrije woord?

    Waarom niet gezegd “Ook al zijn we het er niet mee eens, we vinden dat het gezegd moet mogen worden.” Maar nee, actief de beveiliging er op af sturen in plaats van de dames tegen de beveiliging te beschermen.

    • RJ schreef op 19 augustus 2015 om 14:50

      Volledig met je eens. Ik heb ook sterk het idee dat negatieve reacties op Facebook over de cantus gewoon worden verwijderd.

      We zijn nog gewoon de Katholieke censuuruniversiteit, helaas. Ik vind het ronduit laf.

    • Anco schreef op 20 augustus 2015 om 12:29

      Hartgrondig eens met Bas. Ik heb geen sterke mening over de cantus (het zou niet mijn feestje zijn, maar als anderen het leuk vinden, prima), maar het is heel erg vreemd dat de dames en heren van het B.O.S. zo hebben gereageerd.

      Wat voor signaal wil je afgeven aan eerstejaars? Dat je kritische geluiden slinks de kop in moet drukken? Een open discussie over de geschiktheid van zo’n cantus met een biertje erbij lijkt me een stuk ‘gezelliger’ dan mensen laten verwijderen door beveiliging. Het gaat om twee meisjes met een spandoek, niet om relschoppers met molotov cocktails. Iets met perspectief jongens.

  6. Joep schreef op 19 augustus 2015 om 13:25

    • Bas schreef op 21 augustus 2015 om 13:00

  7. Billy schreef op 19 augustus 2015 om 13:30

    Jammer dat deze meisjes het nodig vinden op zo’n manier hun mening te uiten en voor de confrontatie kiezen.

    Jammer dat er zo op gereageerd is.

  8. Anneloes schreef op 19 augustus 2015 om 13:51

    Ik ben het eens met Bas. Veel mensen schijnen vrijheid van meningsuiting als eerste prioriteit te hebben wanneer zij het ergens niet mee eens zijn, maar zodra het iemand betreft die zich afzet tegen hun mening, zijn het sfeerverpesters en moeten ze zich niet aanstellen. Volgens mij hebben ze het feest niet verpest, hebben ze geen scene geschopt en iedereen in hun waarde gelaten.
    Bovendien hoop ik dat ik niet de enige ben die het verschil ziet tussen een cantus en een café.

  9. Mark schreef op 19 augustus 2015 om 14:44

    Heel goed dat deze dames dit aan de kaak stellen. Het is niet aan de Radboud om drankgebruik aan te moedigen in de vorm van een dergelijk zuipfestijn hoe gezellig zo’n cantus ook is.

  10. FT schreef op 19 augustus 2015 om 14:45

    Normatieve alcoholconsumptie is één. Laten we ons ook verzetten tegen totalitaire gezelligheid waar de campuscantus ook een uiting van is. Ik ben solidair met het protest van Hanneke en Gaia.

  11. Anoniem schreef op 19 augustus 2015 om 16:09

    De campuscantus geeft een eigenaardig signaal af: zuipen op de campus is ok. Het signaal dat naar de eerstejaars zou moeten gaan is: de campus is primair een plek om te studeren (en werken, voor wetenschappers).

    Dat studenten die die dat ook vinden worden weggezet als ‘ongezellig’ en door bewakers worden verwijderd vind ik stuitend.

    Dat hun paspoorten zijn gekopieerd is wellicht zelfs in strijd met de wet (zie link). Ik mag hopen op een ondubbelzinnige reactie van het CvB.

    • Billy schreef op 19 augustus 2015 om 21:06

      Wat een overtrokken onzin zeg. De deelnemers hadden de keuze om bier te drinken; ze mochten ook kiezen voor water. Alsof de deelnemers van die cantus ook maar een biertje meer of minder zullen drinken door hun deelname, alsof ze nu de indruk hebben dat de univeriteit overmatige alcoholconsumptie promoot. Wat een slaafse mentaliteit zeg, beschamend.

      Er zijn altijd wel weer van die moraalridders die menen een monopolie te hebben op waar de universteit voor staat en wat daar wel en niet bij hoort dit soort leuke initatieven de kop in willen drukken. Gelukkig zijn het meestal een klein aantal randfiguren en zijn dit soort evenemten voor de overgrote meerderheid prima te verenigen met hun beeld van de universiteit en hebben zij wel wat vertrouwen in het kritisch vermogen van hun volwassen medestudenten.

      • Hillbilly schreef op 20 augustus 2015 om 11:17

        Tsja, makkelijk hoor. Iedereen die afwijkt van het idee “alles moet kunnen als het leuk is” neerzetten als moraalridder. Alsof je nu zelf geen monopolie op waar de universiteit voor staat claimt.

        En nee ik heb niet altijd vertrouwen in het kritisch vermogen van medestudenten. Ik ben van mening dat een universiteit dat juist hoort te stimuleren en te ontwikkelen. Tevens vind ik het een beetje voorbarig om mensen die net van de middelbare school afkomen al volwassen te noemen…

  12. Sven schreef op 20 augustus 2015 om 17:20

    Eens met Bas: vreedzame demonstranten wegsturen is echt idioot op de campus waar kritisch denken wordt gestimuleerd. Foto’s maken van identiteitsbewijzen is helemaal achterlijk en gevaarlijk en hier moet het CvB echt tegenop treden.

  13. René schreef op 1 september 2015 om 10:17

    Goede actie dames,
    Ook al zal het effect klein zijn, het geeft mensen kans om erover na te denken.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!