Hoe zit het met die onderwijsplannen?
Het regent onderwijsmaatregelen op de Radboud Universiteit – zowel van Haagse als Nijmeegse makelij. De universitaire studentenraad gaat deze week gewapend met flyers de campus op om studenten te informeren over wat komen gaat. Vox licht drie maatregelen toe.
Wat kost een schakelprogramma?
Hoeveel collegegeld je moet betalen bij het volgen van een een premaster, is niet in één oogopslag duidelijk. Alle universiteiten moeten in ieder geval voortaan op dezelfde manier de prijs berekenen. Een schakeljaar van zestig studiepunten kan nooit meer dan anderhalf keer het wettelijk collegegeld kosten – voor 2013-2014 bedraagt is dat maximaal 2859 euro. Een kort schakelprogramma is nu trouwens goedkoper dan voorheen: dertig studiepunten kosten nu 953 euro. De exacte bedragen voor programma’s met minder dan zestig studiepunten kun je hier berekenen.
Wat kost het mij als ik twee studies wil doen?
Het collegegeld voor een tweede studie is door toenmalig minister van onderwijs Ronald Plasterk vrijgegeven. Sinds 2009 mogen universiteiten dus zelf bepalen hoe hoog zij het collegegeld voor een tweede studie maken. Plasterk verwachtte niet dat het een enorme vaart zal lopen, maar toch kwam het instellingstarief bij veel universiteiten duizenden euro’s boven het normale collegegeld uit. In Nijmegen kun je twee studies (twee bachelors of twee masters) gelijktijdig volgen wanneer je nog geen diploma hebt behaald tegen het normale collegegeld. Heb je al wel een diploma gehaald, dan zijn de regels weer net anders.
Krijg ik volgend jaar nog studiefinanciering?
Minister van onderwijs Jet Bussemaker worstelt nog steeds met het leenstelseldossier. Was ze eerst nog voornemens het komende collegejaar een leenstelsel voor masterstudenten in te laten gaan, in december besloot ze het wetsvoorstel op te schorten. Op dit moment ligt een nieuw wetsvoorstel op de tekentafel dat voor de zomer nog behandeld gaat worden.
Op zijn vroegst wordt de basisbeurs voor bachelor- en masterstudenten vanaf collegejaar 2015-2016 afgeschaft en vervangen door een leenstelsel. De aanvullende beurs blijft evenmin onaangeraakt: oorspronkelijk wilde Bussemaker die extra toelage voor studenten met weigerachtige en onvindbare ouders afschaffen. Wat er in de nieuwe plannen staat, is nog onduidelijk. De ov-kaart wordt vermoedelijk per 1 januari 2017 afgeschaft en vervangen door een ‘alternatief reisarrangement’ dat nu nog geen vorm heeft gekregen. Of Bussemaker voldoende steun krijgt in de Eerste Kamer, blijft in het ongewisse. / Karlijn Ligtenberg
Wat Zijn de Plannen is te vinden op Facebook en te volgen op Twitter: @wzplannen. Op www.watzijndeplannen.info vind je uitgebreide informatie over alle maatregelen.