Dennis doet elke etappe van de Batavierenrace, op de fiets

10 mei 2019

De Nijmeegse Dennis Hobbenschot heeft een lange nacht voor de boeg. Hij begeleidt het RU/HAN-team per fiets. Niet voor zomaar een stukje van de Batavierenrace, hij rijdt de hele afstand (165 kilometer) naar Enschede.

Waar de estafettelopers vannacht allemaal slechts een paar kilometer lopen, fietst Dennis Hobbenschot (24) de hele route van Nijmegen tot Enschede. Hij begeleidt het topteam van de universiteit en de HAN, dat voor niets minder dan de eerste plaats gaat. Onderweg moedigt hij de lopers aan en bij tegenwind gaat hij voor ze uit fietsen. ‘Net als bij wielrennen. Ik houd ze uit de wind.’

Binnenbocht

Met elke loper heeft Dennis van tevoren overlegd. Hoe hard loop je? Wil je dat ik je aanmoedig of moet ik mijn mond houden? Door zijn fietscomputer goed in de gaten te houden, zorgt hij ervoor dat hij de juiste snelheid fietst. De atleet volgt hem en loopt zichzelf op die manier niet voorbij. ‘Als er een bocht aankomt, laat ik de loper aan de binnenkant lopen, dat kan zo weer twee seconden schelen. Op tweehonderd bochten is dat een behoorlijke tijdswinst.’ Dennis heeft een felle koplamp op zijn fiets en draagt een hoofdlamp. Zo kan hij de weg goed bijlichten voor de loper. ‘Vooral het stuk door Duitsland is erg donker, daar staan weinig lantaarnpalen.’ Hij is ook degene die de route leest.

‘De middag is het zwaarst. Dan merk je dat je slaap mist’

Dennis fietst de Batavierenrace voor de vierde keer. Toen hij begon, studeerde hij nog sportmanagement aan de HAN. Het was de bedoeling dat drie fietsers het RU/HAN-team zouden begeleiden: er kwamen een nacht-, een ochtend- en een middagfietser. Maar het liep anders, en Dennis nam de hele route op zich. ‘De middag is het zwaarst’, zegt hij. ‘Dan merk je dat je slaap mist.’

Toch reed hij het jaar daarna opnieuw de hele route, en het jaar daarna wéér. ‘Het is zo’n prachtig evenement. Ik maak echt deel uit van het team.’ De eerste keer dat hij met ‘zijn’ team meereed, won Nijmegen. Daarna volgden twee tweede plekken. ‘Dit jaar hebben we er een paar heel goede lopers bij gekregen’, aldus Dennis. Hij duimt voor opnieuw winst dit weekend.

Bananen en mueslirepen

Zijn geheim om de hele nacht gefocust te blijven? Goed eten en drinken. In zijn rugzak zitten boterhammen, ontbijtkoek, bananen en mueslirepen. De tocht van zo’n 165 kilometer (de eerste en laatste etappe mogen fietsers de lopers niet begeleiden) kan hij makkelijk aan. Dennis rijdt voor de lol ook wel eens een trainingsritje van 150 kilometer op zijn racefiets.

Vannacht rijdt hij op een gehuurde mountainbike. Een plakset en gereedschap heeft hij bij zich. Zaterdagmiddag, als de laatste loper de sintelbaan in Enschede op rent, trekt hij hopelijk zijn eerste biertje open. Daarna is het feest. ‘’s Middags ga ik niet slapen. Ik fris me wat op en dan gaan we om tien uur ’s avonds naar de huldiging. Ik hoop er een mooie avond van te maken.’

Zelfs na de prijsuitreiking zoekt hij zijn bed niet op. Op de camping in Twente gaat het feest nog door tot een uur of drie ’s nachts. Inmiddels is Dennis afgestudeerd, hij werkt bij een fietsenwinkel. Vandaag (vrijdag) heeft hij vrij genomen om zich voor te bereiden op de toch wel lange nacht.

 

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!