Deze monumenten vind je op de campus
Dagelijk lopen en fietsen studenten en medewerkers langs markante en historische plekken op de campus. Hoog tijd voor een nadere kennismaking. Deze vier monumenten op de campus bezoek je tijdens de Open Monumentendag, komend weekend.
#1 Huize Heyendael
Het statige gebouw springt het oog, omdat het in sterk contrast staat met het moderne tandheelkundegebouw en ziekenhuis. Toch komen veel campusgangers niet verder dan het grote grasveld voor Huize Heyendael. Zonde, want de binnenkant is minstens zo indrukwekkend als het aangezicht. Het landgoed werd in 1912 gebouwd in opdracht van Frans Jurgens, rijk geworden met margarine. Tegenwoordig doet het rijksmonument dienst als kantoor en werkplaats van onder meer de Faculty Club Huize Heyendael.
#2 Proeftuin
Een van de prestigeprojecten van de Radboud Universiteit is de vernieuwde Proeftuin. In het kassencomplex doen wetenschappers onderzoek naar verschillende plantensoorten, natte ecosystemen en wortelontwikkeling. Tijdens de Open Monumentendag geven de onderzoekers een kijkje in de keuken. Een uitgelezen mogelijkheid om eens rond te snuffelen in het laboratorium en op de uitgestrekte proefvelden. In april sprak Voxweb al met beheerder Gerard van der Weerden over de kassen. Waarschuwing: zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.
#3 Hortus Nijmegen
In de Hortus liepen tot 1999 vooral biologen van de Radboud Universiteit rond, om bijvoorbeeld onderzoek te doen naar rotsplanten in het Alpengebied. Vandaar de heuvel bij een van de ingangen, opgebouwd uit rotsblokken uit de Ardennen. Tegenwoordig doet het vooral dienst als botanische tuin en theetuin en is het beheer ervan overgedragen aan de Stichting Hortus Arcadië. Loop door het monumentaal groen of lurk aan een theetje. Even ontsnappen aan het drukke campusleven.
#4 Chalet Brakkestein
Landgoed Brakkesteyn is al eeuwen oud en heeft ongeveer evenveel eigenaren gehad als het Erasmusgebouw verdiepingen telt. Een stadsrentmeester, brouwerij-eigenaar, koopman, burgemeester en paardenliefhebber later heeft het landgoed en de bijbehorende chalet een statige uitstraling gekregen. Zo wordt van het Schelpenhuis gezegd dat alleen de allerrijksten er een hadden. Een mooie kans om eens rond te lopen over het landgoed en binnen te kijken in het pand.
De Open Monumentendag is op zaterdag 9 en zondag 10 september. Voor actuele tijden, kijk op de site van Open Monumentendag.