Diederik Stapel komt naar de campus

05 nov 2015

Is de man die te boek staat als een van de grootste fraudeurs in de wetenschap welkom op de campus? Diederik Stapel maakt deze maand zijn opwachting op literatuurfestival Wintertuin. De universiteit houdt zich afzijdig.

Anton Dautzenberg en Diederik Stapel deze maand bij op de campus. Eerder stonden ze op het toneel in het stuk De Fictiefabriek.
Anton Dautzenberg en Diederik Stapel komen deze maand naar de campus. Eerder stonden ze op het toneel in hun voorstelling De Fictiefabriek. Foto: promotiemateriaal.

De omvang van de fraude in 2011 door de voormalig Tilburgse hoogleraar Sociale psychologie Diederik Stapel was zo omvangrijk, dat zijn naam bijna synoniem is geworden voor wetenschapsfraude. Hij is besmet. Vorig jaar blokkeerde wetenschapsorganisatie KNAW een optreden van Stapel in Amsterdam. ‘De KNAW wil op geen enkele manier met Stapel geassocieerd worden, hij heeft het imago van de wetenschap grote schade toegebracht’, aldus de KNAW-woordvoerder vorig jaar. De KNAW was als subsidieverstrekker bij het programma betrokken.

Diederik Stapel is op donderdag 26 november spreekstalmeester bij de opening van literatuurfestival Wintertuin, dat altijd plaatsvindt op de campus van de universiteit. Een van de sprekers op het festival, dat in het teken staat van engagement in de literatuur, is Anton Dautzenberg. Dautzenberg neemt zijn vriend Stapel mee naar Nijmegen om het festival kracht bij te zetten.

Geen provocatie
Frank Tazelaar, directeur van Wintertuin, zegt er niet op uit te zijn om Stapel te rehabiliteren. ‘Zijn  komst is ook niet bedoeld als provocatie.’ Inhoudelijk levert Stapel aan het evenement geen bijdrage. ‘We zetten in op de inhoud, niet op sensatie’, bezweert Wintertuin-woordvoerder Lisanne Boomkamp. ‘Stapel is op het festival om de middag aan elkaar te praten. Hij is ook geen naam op onze poster.’

Het college van bestuur ziet geen probleem in de komst van Stapel naar de campus. De woordvoerder in een schriftelijke verklaring: ‘Wintertuin huurt een ruimte bij de universiteit voor een programma over kunst en engagement. Wintertuin is verantwoordelijk voor de inhoud van het programma. De universiteit heeft daar geen bemoeienis mee en wenst die ook niet te hebben, maar zal de huurovereenkomst niet ontbinden.’ / Paul van den Broek

5 reacties

  1. Hannelies Linders schreef op 5 november 2015 om 16:11

    Wellicht word je er als RU toch mee vereenzelvigd. Er met de rug naar toe gaan staan dan maar?

    • Geert Driessen schreef op 6 november 2015 om 08:05

      Ach, veel pijnlijker is het aan collega’s elders te moeten uitleggen dat je op een universiteit werkt waarvan de voorzitter van het sitchtingsbestuur, drs. L. Hermans, al jarenlang verdachte is en onlangs ook is veroordeeld. Zou die man trouwens geen Bewijs van goed gedrag hoeven te overleggen?

  2. Iris Hartog schreef op 5 november 2015 om 18:32

    Wat een onzin dat je als universiteit ‘niets te maken wilt hebben’ met iemand die binnen de universitaire wereld fraude heeft gepleegd. Ik snap de weerzin om iemand ‘een podium te geven’ die jarenlang deels onterecht op een academisch podium heeft gestaan, en vind ook niet dat hij op enig schild moet worden gehesen. Maarik denk dat iemand als Stapel ons juist heel veel kan leren over wetenschappelijke integriteit en alle perverse prikkels die er bestaan. En ik vind het kwalijk als mensen die voor hun daden gestraft zijn, nooit meer een kans krijgen om iets zinvols bij te dragen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!