Digitaal dansen en hard gaan in de chat

14 dec 2020

Het nachtleven is sinds corona doodverklaard. Of misschien ook niet? Singer-songwriters, bands en dance-artiesten vinden juist nu alternatieve manieren om hun kunst te verspreiden, geld te verdienen én een publiek aan zich te binden.

Vanavond gaan muzikanten en wetenschappers dieper in op die nieuwe vormen van het nachtleven in de Creative Culture Talk. De talk is een terugkerend evenement georganiseerd door Algemene Cultuurwetenschappen en film- en debathuis LUX en is per livestream te bekijken.

ACW-alumnus Rocco Hueting (toetsenist van de band De Staat) gaat in gesprek met muzikant en componist Colin Benders (voorheen bekend als Kyteman). En promovenda aan de Erasmus Universiteit Femke Vandenberg vertelt over haar onderzoek naar smaak en levensstijl van popconcert-bezoekers.

Magisch

‘Een van de aanleidingen voor het evenement was onze zorg over het stilvallen van de nachtcultuur’, zegt universitair docent bij ACW Helleke van den Braber. ‘Daardoor komen makers in de problemen.’ Van den Braber is gespecialiseerd in de financiering van de kunsten. Ze hielp het gesprek te organiseren en leidt de avond samen met De Staat-bandlid Hueting.

‘Cultuur is niet iets wat je van een afstandje beschouwt, maar iets dat je kunt beleven, dan werkt het vaak het beste’, zegt Van den Braber. ‘Vooral de nachtcultuur is goed in mensen onderdompelen.’ Nu dat wegvalt, zet dat jonge mensen letterlijk en figuurlijk op afstand, meent ze. Zij komen niet meer samen om te dansen en naar muziek te luisteren. ‘En je band met kunst wordt beter naarmate je er meer mee te maken hebt.’

De avond focust zich niet op de treurnis van het gebrek aan nachtleven, maar op de positieve ontwikkelingen die nu ontstaan. Zo maakt muzikant Colin volgens Van den Braber ‘magische livestreams’. ‘Hij heeft een enorme synthesizer waarin hij snoertjes steekt, zo bouwt hij zijn muziek op. Juist omdat je kunt kijken hoe hij het doet, raak je enorm betrokken.’ Bender streamt sessies van soms wel tien uur. ‘Gigantische gebeurtenissen.’

Hard gaan in de chat

En het publiek dat thuis naar die livestreams zit te kijken, vindt op hun beurt nieuwe manieren om toch een uitgaansgevoel te krijgen. ‘Om Colin’s livestreams verzamelen zich wereldwijd mensen, die elkaar opzoeken in de chat’, zegt de universitair docent. ‘Zij ontwikkelen zelfs rituelen, door bepaalde uitspraken te typen die refereren aan drugsgebruik, of dezelfde emojis te gebruiken. Dan heb je toch het gevoel dat je bij elkaar bent.’

Als die groep aanhangers eenmaal sterk genoeg is, zijn mensen ook bereid om voor optredens te betalen. ‘Die nieuwe vormen van patronage zijn voor mij als wetenschapper heel spannend’, zegt Van den Braber. Colin Benders – die zijn streams gratis uitzendt – kreeg van zijn fans bijvoorbeeld als dank een nieuwe tafel voor zijn apparatuur, en sommigen hielpen hem met het editen van zijn muziek.

Dat resulteerde uiteindelijk in een online-pagina waar zijn bewonderaars geld kunnen doneren. En de band Di-Rect zamelt vóór een stream geld in. ‘Dan zeggen ze: “Nou fans, als jullie een x-bedrag doneren, kunnen we zó’n livestream maken. Wordt het meer, dan doen we er wat extra’s bij”’, legt Van den Braber uit. ‘Zíj bepalen of de band zijn trukendoos open doet of dichtlaat.’

De Creative Culture Talk is online bij te wonen via livestream. Tickets kosten €2,50.

Bachelorstudenten ACW en ACS, masterstudenten Creative Industries en Kunstbeleid & Kunstbedrijf, alumni van deze opleidingen en medewerkers van de RU melden zich gratis aan.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!