Digitaal stemmen met Stemweb

24 jun 2011

Voor het eerst konden  RU-medewerkers dit jaar digitaal stemmen voor een nieuwe OR en, in veel gevallen, voor een nieuwe OC. Studenten van de Radboud Universiteit hebben al veel langer ervaring met digitaal stemmen. De grote voordelen: het is sneller, gemakkelijker en vooral ook veiliger.

De applicatie die voor het stemmen werd gebruikt, Stemweb, is ontwikkeld door het UCI. Joop Pronk, ambtelijk secretaris, was vanuit de OR nauw bij dat traject. Pronk: “De applicatie die de studenten gebruikten voor het stemmen, had zijn tijd gehad, er moest een nieuwe stemapplicatie ontwikkeld worden. Financieel gezien, is het natuurlijk gunstig om de opdracht voor de ontwikkeling van zo’n systeem samen -studenten én medewerkers – te geven. Dat is dan ook het moment geweest dat we hebben besloten ook voor de medewerkers over te gaan op digitaal stemmen. Samen met de afdeling CIM hebben we bij het UCI een offerte opgevraagd, het College van Bestuur heeft die goedgekeurd en we zijn aan de slag gegaan. Er is veel overleg geweest over de eisen die je aan zo’n systeem stelt. Zaken als beveiliging en privacy zijn natuurlijk heel belangrijk. Als opdrachtgever hebben we met CIM een uitgebreid beveiligingsbeleid opgesteld waaraan de applicatie moest voldoen. Het stemproces moet niet alleen heel gebruikersvriendelijk zijn, je moet bijvoorbeeld ook voorkomen dat iemand twee keer kan stemmen. Alle betrokkenen hebben in dit traject ontzettend goed werk geleverd, het was erg plezierig om met hen samen te werken.

Deze nieuwe manier van stemmen, bracht ook een nieuwe hobbel met zich mee. Bij het ‘oude’ stemmen met briefjes kon je immers  iedereen aanschrijven, maar langs de elektronische weg is dat niet altijd vanzelfsprekend. Niet alle medewerkers beschikken over een computer en we willen natuurlijk wel dat iedereen de kans krijgt om te stemmen. We hebben daarom  meer aandacht besteed aan de communicatie rondom de verkiezingen, denk aan advertenties in de VOX, zodat iedereen in ieder geval zou kunnen weten dat er gestemd kon worden.
Een groot voordeel van zo’n stemsysteem is de snelheid van het proces. Om een voorbeeld te noemen, voor het tellen van de stemmen huurden we voorheen altijd acht studenten in die een hele dag bezig waren om al die postzakken vol stembiljetten te sorteren en te tellen. Er kan in dit proces van alles fout gaan, post kan bijvoorbeeld kwijtraken. Ook zat er altijd een flink aantal ongeldige stemmen tussen, mensen hadden dan bijvoorbeeld twee kandidaten ingevuld. Met elektronisch stemmen, kan dat niet meer. Er verschijnt dan direct een foutmelding op het scherm van de stemmer. Als de tijd voor het stemmen voorbij is, is de uitslag meteen bekend. De cijfers die dat oplevert, moet ik daarna overigens nog wel omrekenen naar zetels. Het stemmen is ook voor de kiezers eenvoudiger geworden. Met name het ‘gehannes’ met de enveloppen die je weer in verschillende enveloppen moest stoppen, was onhandig, maar het kon toen niet anders. Ook dat is nu verleden tijd.

De beveiliging van Stemweb was een belangrijk punt in het ontwikkelingstraject. Het systeem moet niet gehackt kunnen worden en alleen wie mag stemmen, moet kunnen stemmen. Om er zeker van te zijn dat het echt veilig is,hebben we de applicatie laten testen door  de Sectie Digital Security van FNWI.

Stemweb heeft voor zover we dat nu kunnen zeggen, prima gewerkt. Het is een mooie test-case geweest voor Stemweb, want volgend jaar zijn er weer studentenverkiezingen. En dan heb je ’t echt over enorme aantallen kiezers die Stemweb gaan gebruiken.”

In totaal stemde dit jaar 37,1 % van de medewerkers voor de OR via Stemweb, een duidelijk hoger percentage dan in 2009 (toen: 32,8 %).

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!