Dijkgraaf hint op eigen bijdrage instellingen aan grote wetenschappelijke infrastructuur
In het najaar is er meer duidelijkheid over de financiering van het Nijmeegse magneten- en laserlab HFML-FELIX. Dat zei Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf gisteren in het Commissiedebat Wetenschapsbeleid. Maar hij zet wel vraagtekens bij de financiering van het onderhoud van grote wetenschappelijke infrastructuur.
In een geanimeerd Commissiedebat Wetenschapsbeleid voelde Lisa Westerveld (GroenLinks) Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) gisteren aan de tand over de financiering van het Nijmeegse magneten- en laserlab HFML-FELIX. Afgelopen maart had ze schriftelijke vragen ingediend over het onderwerp.
Omdat twee jarenlange contracten met wetenschapsfinancier NWO recent zijn afgelopen, verkeert HFML-FELIX al enige tijd in financieel zwaar weer. Hierdoor kampt het lab met een miljoenentekort. In afwachting van een oplossing vangen de Nijmeegse bètafaculteit en de Radboud Universiteit de tekorten op.
Najaar
Westerveld vroeg aan de minister of hij er in de toekomst voor wil zorgen dat er meer structurele financiering voor het lab komt. ‘Dat is belangrijk voor de onderzoekers. Met een tijdelijke aanstelling kan je soms geen langlopende onderzoeksprojecten doen’, aldus Westerveld, die Dijkgraaf erop wees dat de minister HFML-FELIX eerder een unieke onderzoeksfaciliteiten had genoemd. Ze vroeg hem hoe zijn rol ziet in het behoud van deze unieke onderzoeksfaciliteiten.
Dijkgraaf herhaalde in eerste instantie wat hij al eerder had gezegd, met name dat hij aan wetenschapsfinancier NWO heeft gevraagd om samen met de Radboud Universiteit te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om de financiering van HFML-FELIX voort te zetten. ‘NWO heeft aangegeven hier constructief naar te gaan kijken’, aldus de minister. Hij zei deze gesprekken aan te moedigen en de Kamer daar later dit jaar over te informeren.
‘Ik heb er goede hoop op dat NWO en de Radboud Universiteit hier uit gaan komen’
Op Westervelds vervolgvraag op welke termijn er duidelijkheid komt over de financiering, antwoordde de minister dat dit in het najaar het geval zal zijn. ‘Ik heb er goede hoop op dat men hier uit gaat komen.’
Roadmap
Gaan dit soort problemen in de toekomst vaker voorkomen? In Nederland worden wel vaker projecten met grote wetenschappelijke infrastructuur neergezet. Onlangs deelde de Onderwijsminister met negen NWO-roadmapsubsidies nog 140 miljoen euro, onder andere aan een Nijmeegse superscanner die ongekend gedetailleerde hersenplaatjes gaat maken.
Mede dankzij dergelijke subsidies kon HFML-FELIX zich in het verleden ontwikkelen tot een internationaal gerenommeerde onderzoeksfaciliteit. Maar wie neemt de kosten voor deze vaak dure projecten op zich wanneer de startsubsidie is opgebruikt?
In het Commissiedebat toonde Dijkgraaf zich bewust van het probleem. Hij erkende dat het één ding is om de infrastructuur te bouwen, maar dat het een ander ding is om deze te onderhouden. ‘Als we steeds nieuwe infrastructuur bouwen, hoe gaan we die bordjes dan in de lucht houden?’, vroeg hij zich hardop af.
Volgens de Onderwijsminister zullen er in de toekomst dan ook vaker financieringsproblemen ontstaan rondom grote wetenschappelijke infrastructuur. Hoe hij dit probleem wil oplossen, werd gisteren niet helemaal duidelijk. Wel leek hij erop te hinten dat universiteiten met dergelijke infrastructuur zullen moeten bijdragen aan de structurele financiering. ‘Dat gaat ook wat vragen van de instellingen’, aldus Dijkgraaf, die ook nog zei over geen apart budget te beschikken voor onvoorziene omstandigheden.