Nog dit jaar zal Robbert Dijkgraaf de Tweede Kamer informeren over een oplossing voor het Nijmeegse magneten- en laserlab HFML-FELIX, dat met financiële problemen kampt. Dat schrijft de Onderwijsminister in een antwoord op schriftelijke vragen van Kamerlid Lisa Westerveld.
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf is op de hoogte van het miljoenentekort waar het Nijmeegse magneten- en laserlab HFML-FELIX mee kampt, nadat twee jarenlange contracten met wetenschapsfinancier NWO recent afliepen. Dat blijkt uit de antwoorden van Dijkgraaf op de schriftelijke vragen die het Nijmeegse Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) hierover begin maart had ingediend.
De Onderwijsminister noemt HFML-FELIX een unieke onderzoeksfaciliteit. Hij benadrukt dat de wetenschapsfinancier en de universiteit momenteel de mogelijkheden bespreken om de samenwerking en de financiering voort te zetten. Dijkgraaf zal de Tweede Kamer dit jaar nog informeren over een oplossing.
Nationaal NWO-instituut
Naar eigen zeggen vindt Dijkgraaf het niet wenselijk dat internationaal gerenommeerde onderzoeksfaciliteiten of laboratoria bij het beëindigen van een subsidie telkens opnieuw naar financiering moeten zoeken. Toch is het volgens de Onderwijsminister aan de instellingen waar deze laboratoria gehuisvest zijn – in dit geval dus aan de Radboud Universiteit – om de financiering hiervan structureel te maken.
Decaan van de bètafaculteit Sijbrand de Jong zei eerder tegen Vox dat de Radboud Universiteit in de onderhandelingen met NWO aanstuurt op een constructie waarin HFML-FELIX een nationaal NWO-instituut zou worden, net als het duurzame energielab DIFFER in Eindhoven en het Amsterdamse Nikhef, waar aan deeltjesonderzoek gedaan wordt. Een dergelijke constructie zou een goede zaak kunnen zijn voor de financiering en de positie van het personeel in het magneten- en laserlab.
Hoge werkdruk
Volgens Dijkgraaf is het aan NWO om hier een besluit over te nemen. “Via de zesjaarlijkse portfolio-evaluatie wordt nagedacht over een dynamisering van het portfolio van KNAW- en NWO-instituten”, staat in Dijkgraafs schriftelijke antwoord. “Deze portfolio-evaluatie vindt plaats door KNAW en NWO. De noodzaak voor het opnemen van nieuwe instituten vormt onderdeel van een integrale afweging van het gehele portfolio.”
Dat de onzekere financiële situatie van HFML-FELIX heeft geleid tot onzekerheid en een hoge werkdruk bij het personeel, betreurt Dijkgraaf. Nadat een groep medewerkers twee gesprekken had met vertegenwoordigers van vakbond FNV, loopt nu een traject om de werkdruk aan te pakken. Het stemt de Onderwijsminister positief dat het probleem wordt erkend door de Radboud Universiteit en dat er stappen zijn gezet om de werkdruk te verlagen.
Verbaasd
Westerveld zegt in een reactie verbaasd te zijn over de afwachtende houding van minister Dijkgraaf. ‘De Onderwijsminister heeft zelf meerdere keren op het belang van structurele financiering voor onderzoekers en instituten gewezen’, zegt ze. Het Kamerlid van GroenLinks zal de kwestie dan ook aankaarten in het volgende commissiedebat over wetenschapsbeleid, dat op 18 april plaatsvindt.