Diplomaten in de dop veroveren de wereld

18 feb 2015

Tien eervolle vermeldingen sleepte de delegatie van United Netherlands binnen bij het naspelen van VN-onderhandelingen in Harvard. Zeven daarvan gingen naar Nijmeegse studenten.

Harvard University Foto: Omer Kabir (Creative Commons)
Harvard University Foto: Omer Kabir (Creative Commons)

De deelnemers van United Netherlands (UNL) keren met een tevreden gevoel naar huis. Tijdens de VN-simulaties in Harvard vielen 10 van de 25 deelnemers in de prijzen, onder wie zeven studenten van de Radboud Universiteit. Max Stolk (student Politicologie en Islamstudies) en Gertjan Jacobs (student Politicologie) sleepten de felbegeerde Best Delegate Award binnen. Patrick Verleg (student Informatica) kreeg de Outstanding Delegate Award (tweede plek). Ook Shimen Chang, Nina Peters, Alexandra Wishart en Daniël Terpstra kregen een eervolle vermeldingen.

Door het dolle heen
Na het toekennen van de prijzen was iedereen door het dolle heen. Voorzitter Lotte Frissen is erg trots op de Nederlandse afvaardiging. ‘Het is mooi om te zien hoe

Patrick Verleg (links) won de titel Outstanding delegate award
Patrick Verleg (links) won de titel Outstanding delegate award Foto: United Netherlands

iedereen gegroeid is.’ United Netherlands is een studentenorganisatie gezeteld in Nijmegen. De organisatie traint ieder jaar een delegatie van 25 studenten uit heel Nederland op simulaties van VN-conferenties en diplomatieke betrekkingen.
Een week lang deden die Nederlandse studenten in Harvard of ze Chinese diplomaten waren. Verdeeld in groepen discussieerden en onderhandelden ze met studenten uit de hele wereld. Ook het bestuur van United Netherlands reisde mee om de praktische zaken als vervoer en hotelovernachtingen te regelen.

Foto: Johnny Kerkhof
Foto: United Netherlands

Deze bestuursleden weten maar al te goed hoe de deelnemers zich voelen, vertelt bestuurslid Anne Willemsen. Afgelopen jaar namen ze zelf deel aan de VN-simulaties. ‘Je herkent de spanning. Dat voelde ik vorig jaar ook.’

Hoe lukt het de Nederlanders elk jaar weer om zo succesvol te zijn? Willemsen: ‘De meeste delegaties leren alleen het spel. Wat de procedures zijn en hoe ze resoluties moeten opstellen. De Nederlandse delegatie worden ook getraind in bijvoorbeeld spreken in het openbaar en in het voeren van onderhandelingen,’ aldus Willemsen. En die extra trainingen blijken wederom de sleutel tot succes. / Jolene Meijerink 

 

0 reacties

  1. UNLalumna schreef op 18 februari 2015 om 15:53

    Leuk verslag!, maar: Alexandra* Wishart en “…de praktische zaken als vervoer en hotelovernachtingen [te regelen?]”

    • Jolene Meijerink schreef op 18 februari 2015 om 16:00

  2. Alexandra Wishart schreef op 18 februari 2015 om 19:06

    Ik mis helaas nog de naam van mijn partner Céline Bouwens die ook een student aan de Radboud is.

    • Jolene Meijerink schreef op 19 februari 2015 om 08:01

      Dag Alexandra, hierboven zijn alleen de studenten van de Radboud Universiteit genoemd die een eervolle vermelding hebben gekregen. Het is inderdaad niet de volledige lijst met deelnemers van de Radboud Universiteit.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!