Diplomaten in de dop scoren in Oxford

11 nov 2014

Dit weekend toog een club Nederlandse studenten naar Oxford om zich daar van zijn beste kant te laten zien: dagenlang simuleerden zij als ware diplomaten vergaderingen van de Verenigde Naties. En daar blijken de delegates behoorlijk goed in: vijf van hen werden benoemd tot Best Delegate. Hoe doen ze dat?

Één van de commissies dineert in Exeter College, Oxford. Foto: United Netherlands
Één van de commissies dineert in Exeter College, Oxford. Foto: United Netherlands

In september van dit jaar kwam een groep van zo’n vijfentwintig studenten voor het eerst samen in Nijmegen, plaats van handeling: Huize Heyendael. Op de Radboud Universiteit volgden de studenten college over onderhandelen, lobbyen en publiek spreken. Radboudstudent Johnny Kerkhof, bestuurslid bij studentenorganisatie United Netherlands, vertelt enthousiast over de eerste bijeenkomst. Paul Meerts, oprichter van het befaamde Instituut Clingendael, kwam langs om de delegates in de dop op weg  te helpen met hun eerste stappen in onderhandelen. ‘Instituut Clingendael is de beste als het gaat om het opleiden van diplomaten. Dat Meerts onze studenten kwam trainen, was een fantastisch begin.’

Atoomenergie
Afgelopen weekend simuleerden de studenten hun eerste vergadering van de Verenigde Naties (VN). Kerkhof legt uit: ‘Elke student wordt in een commissie van de VN ingedeeld, en moet zich helemaal inleven in de positie van een diplomaat. Patrick Verleg (voormalig voorzitter van de Nijmeegse Universitaire Studentenraad) kroop bijvoorbeeld in de huid van een Chinese diplomaat en moest van alles leren over atoomenergie.’ Zeven studenten van de Nederlandse afvaardiging vielen uiteindelijk in de prijzen, vijf van hen kregen de titel van Best Delegate. Dat is uitzonderlijk goed. Aan het toernooi deden zo’n tweeduizend deelnemers uit zestig verschillende landen mee en er vielen twintig Best Delegates te benoemen.

Nederlandse studenten boekten al eerder succes. In 2007 bleken ze zo succesvol, dat de organisatie van de conferentie in Harvard – zeg maar gerust: het huzarenstuk – de regels aanpastte. ‘De Nederlandse delegatie had de award in de wacht gesleept voor zowel de beste buitenlandse delegatie als de beste grote delegatie. Dat was niet de bedoeling.’ En dat terwijl de studenten bij United Netherlands elk jaar opnieuw in- en uitstromen. Er zijn dus geen oude rotten in het vak zoals bij veel afvaardigingen van andere landen. ‘Daar doen sommige delegates al voor de vijftiende keer mee,’ weet Kerkhof.

Kippenvel
Hoe komt het dat de afvaardiging van United Netherlands zo goed is? Kerkhof: ‘Wij zien de conferenties zoals die in Oxford en Harvard niet als doel op zich, maar als middel. Studenten kunnen bij de simulaties in Oxford en Harvard inderdaad kijken hoe ze het doen. Maar waar het echt om gaat is ze te laten ervaren wat ze kunnen, ze laten groeien. Dat is gelukt: ik krijg kippenvel als ik denk aan de prachtige resultaten die we dit weekend geboekt hebben.’ / Karlijn Ligtenberg

0 reacties

  1. Niels Spierings schreef op 11 november 2014 om 09:17

    Misschien is het leuk om even te melden wie deze zeven prijswinnaars zijn? Ik ben wel nieuwsgierig in ieder geval.

  2. Jan Hoogland schreef op 13 november 2014 om 22:29

    en binnenkort komen ze hun kunsten vertonen in Rabat, Marokko. Een aantal jonge Marokkanen krijgen een training van één weekend op het NIMAR in Rabat (www.ru.nl/nimar).

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!