Diplomaten uitzetten? Het is vooral symboliek

29 mrt 2018

23 Russische diplomaten zijn door het Verenigd Koninkrijk uitgezet. Als onvermijdelijke reactie daarop zijn in Rusland 23 Engelse diplomaten niet meer welkom. Is dit een politiek spel of aanleiding tot oorlog? Daar gaat het Actualiteitencollege vanmiddag over.

‘Dit soort praktijken is eerder voorgekomen in de periode rondom de Koude Oorlog’, vertelt historicus Wim van Meurs, één van de sprekers tijdens het Actualiteitencollege morgen. ‘Dat is één van de redenen waarom het zo interessant is om zulke gebeurtenissen onder de loep te nemen’.

Samen met politicoloog Anna van der Vleuten zal Van Meurs de diplomatieke spanningen tussen het Verenigd Koninkrijk en Rusland onder de loep nemen. Aanleiding is dat Groot-Brittannië 23 Russische diplomaten heeft uitgezet na de vergiftiging van dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter. Rusland wees daarop 23 Engelse diplomaten de deur.

De spanningen leiden tot internationale onrust. Moeten we volgens Van Meurs vrezen voor een oorlog? ‘Na de crises in Syrië en Oekraïne treedt Rusland nu heel bewust erg provocatief op. Dat zegt veel over de manier waarop het land haar verhoudingen met het Westen wil vormgeven. Maar veel van wat Rusland doet, is om Poetins positie intern te versterken en zijn achterban te behouden.’

Met de actie wordt wel degelijk van beide kanten een signaal afgegeven, maar ook het Verenigd Koninkrijk is zich ervan bewust dat in gesprek blijven met Rusland topprioriteit is, zegt Van Meurs. Voor oorlog hoeven we op dit moment dus niet bang te zijn, denkt hij.

Nederland
De rol van Nederland in dit alles is die van een bondgenoot, stelt hij. Om loyaal aan het Verenigd Koninkrijk te blijven, zet Nederland een minimale hoeveelheid Russische diplomaten uit – andere EU-lidstaten stuurden er meer naar huis. Het draait hierbij vooral om de symboliek. ‘Er zit geen Nederlands tintje aan deze gebeurtenis’, aldus Van Meurs.

Tijdens het Actualiteitencollege wil hij dieper ingaan op de motieven van Rusland. Waarom juist nu deze poging tot moord? Daarnaast lijkt ook de timing van de vergiftiging interessant, vlak voor de Russische verkiezingen die op 18 maart plaatsvonden. ‘Kortom: ik wil het gaan hebben over wat Poetin hiermee wil bereiken.’

[kader-xl] Actualiteitencollege

Het Actualiteitencollege ‘Een diplomatieke oorlog met Rusland?’ is vandaag van 12.45 tot 13.30 uur in de hal van het Erasmusgebouw. Politicoloog Anna van der Vleuten en historicus Wim van Meurs zullen onder leiding van programmamaker Liesbeth Jansen een gesprek voeren over de diplomatenkwestie. Het Actualiteitencollege is een samenwerking van Radboud Reflects en Vox. [/kader-xl]

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!