Diplomaten van de toekomst lopen zich warm

12 sep 2014

United Netherlands (‘Supported bij de Radboud University Nijmegen’) staat vandaag in de startblokken met de eerste trainingsdag in het Kasteeltje. De groep van 26 studenten wordt klaargestoomd voor conferenties waarin de Verenigde Naties worden nagebootst, met als eindspel de Model United Nations van Harvard. Drie redenen om de club dit jaar extra goed in de gaten te houden.

Foto: Barbara Muller-Walter / Creative Commons
Foto: Barbara Muller-Walter / Creative Commons

#1 United Netherlands is geen spelletje meer
Wat twaalf jaar geleden begon als bescheiden studenteninitiatief om mee te doen aan de zogeheten Model United Nations (MUN) in Harvard is uitgegroeid tot een diplomatenfabriek. Behalve zich voorbereiden op de MUN’s verzorgt de organisatie ook programma’s op middelbare scholen, geeft het cursussen binnen de Honours Academy en worden er trainingen verzorgd, dit jaar bijvoorbeeld aan ambtenaren uit Marokko. MUN’s worden elk jaar op talloze universiteiten georganiseerd, de Nederlandse delegatie die vandaag van start gaat bereidt zich voor op twee van de grootste: Oxford in november en als kroon op het werk: Harvard in februari.

Training vandaag op Kasteeltje / Foto: United Netherlands
Training vandaag op Kasteeltje / Foto: United Netherlands

#2 De Nederlandse delegatie wil winnen in Harvard
De Radboud Universiteit is sinds jaar en dag hoeder van de organisatie, die volledig uit studenten bestaat. In het negenkoppig bestuur zitten vier Radboudianen, terwijl de delegatie van 26 Nederlandse studenten die vandaag haar eerste training krijgt, liefst tien Nijmegenaren telt. Johnny Kerkhof, student economische geografie en dit jaar in het bestuur belast met de externe relaties, geeft blijk van hoge ambities dit jaar: Harvard winnen. ‘We eindigen elk jaar al hoog en hebben in de deelcompetities al veel prijzen gewonnen, en dit jaar gaan we voor de hoofdprijs.’ Dit kunstje heeft de Nederlandse delegatie al vaker geflikt, de laatste keer in 2010. Die award is overigens geen doel op zich, zegt Kerkhof. ‘Het is een middel om studenten het beste uit zichzelf te laten halen.’

#3 Omdat de kracht van United Netherlands elk jaar groeit
De afgelopen elf jaar hebben een slordige 275 studenten het programma gevolgd, en dat zijn niet zomaar studenten, zegt Kerkhof. Behalve slim zijn het allemaal mensen met het hart op de goede plek ‘die iets aan de wereld willen bijdragen’. Het alumnibestand van United Netherlands is volgens Kerkhof een steeds mooier netwerk, met mensen op posten die ertoe doen, zoals bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het is belangrijk om een vinger aan de pols te houden met de ‘echte wereld’, zegt hij, te meer omdat Nederland ‘echt meetelt in de wereld van de diplomatie’. Het optreden van Frans Timmermans deze zomer bevestigt dit, zegt hij. Wie de VN naspeelt, wil er ook in terecht komen, zou je denken. Weliswaar heeft een delegatielid van vorig jaar stage gelopen bij de Veiligheidsraad, maar echte VN-diplomaten heeft United Netherlands nog niet geleverd. Kerkhof wijst erop dat je voor een diplomatieke VN-post minimaal 40 jaar moet zijn. ‘Daarvoor bestaan we nog niet lang genoeg. Maar ik geef je op een briefje dat op termijn enkelen van onze alumni op het hoofdkantoor in New York zullen werken.’ / Paul van den Broek

United Netherlands is een delegatie van studenten uit heel Nederland die een half jaar lang worden getraind op simulaties van VN-conferenties en diplomatieke betrekkingen. Twee keer nemen ze deel aan een internationale VN-simulatie, waar ze de strijd aan gaan met delegaties uit verschillende landen. 

0 reacties

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!