Dit gebeurt er als je wiskunde in een 3D-printer stopt
Het is niet te missen; de kleurrijke tentoonstelling IMAGINARY, die sinds deze week in de hal van het Huygensgebouw staat. De bedoeling is dat de expositie middelbare scholieren enthousiast maakt over wiskunde. De vraag is alleen of ze alles zullen begrijpen.
Gert Heckman, hoogleraar Zuivere wiskunde, wordt blij van de expositie, als hij er op verzoek van Vox een kijkje neemt. Moeiteloos noemt hij de namen van de geleerden die achter de uitgestalde modellen van de wiskundige objecten zitten. Hij strooit met anekdotes, jaartallen en theorieën. Een 3D-model van het oppervlak van Clebsch heeft hij zelf ook op zijn kantoor staan. ‘Dat is een enorm geliefd model onder wiskundigen.’
‘Het lijkt spel, maar het is tegelijkertijd heel serieus’
Wiskunde is vaak een abstract vak, op deze tentoonstelling worden ingewikkelde formules ruimtelijk uitgebeeld. En dan krijg je plots ingewikkelde bouwwerkjes – hoewel ze ‘gewoon’ uit de 3D-printer komen. ‘Het maakt wiskunde tastbaar. Dat lijkt me voor middelbare scholieren erg nuttig’, aldus Heckman.
Schoolreisje
De expositie komt uit Duitsland en maakt een toer langs Nederlandse universiteitssteden. Het Radboud Pre-University College of Science zorgde ervoor dat de tentoonstelling tot 7 juli in het Huygensgebouw te zien is. Het idee is dat middelbare scholen er een kort en leerzaam schoolreisje van maken en dat scholieren op die manier enthousiast worden over wiskunde.
‘Er zal een goede docent mee moeten komen’
Dat zal alleen lukken als ze goed voorbereid zijn – en hun docent verstand van hogere wiskunde heeft. Want met Heckman als privégids is het allemaal wel te volgen, maar Heckman is een hoogleraar, en de delegatie van Vox bestond niet uit een klas drukke scholieren. ‘Ik twijfel of dit niet wat te hoog gegrepen is voor scholieren. Er zal hoe dan ook een goede docent mee moeten komen, en dan nog wordt het lastig.’
Middeleeuwen
Heckman is intussen alweer op weg naar de tafel met daarop een variant van een Penrose-betegeling, waar voorbijgangers zelf mee kunnen puzzelen. Het draait allemaal om quasikristallen, legt hij uit. De patronen werden al gebruikt in de Islamitische architectuur tijdens de Middeleeuwen – Heckman zag het onlangs met eigen ogen in het Alhambra-paleis in Granada. ‘Het lijkt spel, maar het is tegelijkertijd heel serieus.’ IMAGINARY is een boeiende expositie, maar vooral voor fijnproevers.