Dit was 2019 volgens Vox: een eindejaarsoverzicht (2/2)

24 dec 2019

In de zomermaanden van 2019 was er tijd en ruimte voor reflectie, vertier, en een nieuw begin. En, helaas, ook voor de eikenprocessierups. Het najaar bracht nieuws over studentenflats, al dan niet gepensioneerde hoogleraren en het stichtingsbestuur. In december tot slot viel het bestuur van de Universitaire Studentenraad - alweer - uit elkaar.

Juli

De maand juli begint droevig, met het overlijdensbericht van Myrna Reinhard. De geneeskundestudent kwam om tijdens een vakantie in Vietnam. Medestudenten herinneren haar als een vrolijke, bevlogen student met grote ambities. Op de geneeskundefaculteit kunnen mensen hun medeleven betuigen bij een herdenkingsplek.

Hoogleraar Bart Kiemeney begint aan zijn langverwachte Tour de France om geld op te halen voor kankeronderzoek. Met een propvolle tas en een armbandje met ‘Jij kan dit’, gekregen van zijn kinderen, gaat hij van start in Brussel. Hij overleeft de gevreesde rit in de Vogezen en finisht, zoals alleen de allergrootsten, bij de Arc de Triomphe. Met zijn actie zamelt Kiemeney 50.000 euro in voor kankeronderzoek.

Bart Kiemeney op de Place de la Concorde in Parijs. Foto: privé

De eikenprocessierups maakt het de bouwvakkers moeilijk bij de bouw van het nieuwe Montessorigebouw, dispuut T.H.O.R. vecht voor haar voortbestaan en in de Vox-caravan fantaseren studenten over het komende studiejaar. Ook is er discussie rondom het boerkaverbod. De Radboud Universiteit zou dat niet moeten handhaven, stelt promovendus Emma van der Wateren. ‘Het zou de universiteit sieren om op te staan en uit te dragen studenten en medewerkers van alle culturen en religies te verwelkomen, ongeacht hun kledingkeuze.’

Uiteraard is juli ook de maand van de Vierdaagse. Wetenschappers doen daar weer onderzoek naar de fysiologische effecten van het evenement, terwijl studenten de lopers naar het einde schreeuwen.

Augustus

Begin augustus volgt Vox neurowetenschapper Sebo Uithol in zijn aanvraagproces voor een ERC-beurs, dat voor hem – en voor vele anderen – bepalend is voor zijn wetenschappelijke carrière. ‘Een subsidie is een trampoline naar een vaste baan, alternatieven zijn er bijna niet’, zegt hij. Vier maanden werk stak hij erin. Vergeefs, blijkt later. Uithol is teleurgesteld, maar strijdbaar. ‘Het is verbazingwekkend hoe hard je in korte tijd kunt vallen. In juni ben je nog dé kandidaat en krijg je van alle kanten support, een paar maanden later zit je in de WW.’

Componist en student Sarah Neutkens brengt een nieuw album uit en de campus verandert in een spookstad waar slechts een enkele verdwaalde student of medewerker zich door de hitte beweegt. Sommige wetenschappers vinden het heerlijk en gebruiken de stilte om te schrijven, anderen wanen zich in een aflevering van The Walking Dead.

Maar het is snel gedaan met de rust, want eind augustus volgt de introductie. Vanaf dit jaar slapen studenten in stapelbedden en kunnen ze watersporten op het meer, en hoeven ze minder lang te wachten voor de eettentjes. Voor studenten die het niet zien zitten om drie dagen naar zweet en bier te stinken, is er goed nieuws. In samenwerking met studentenvereniging MSV organiseert de universiteit een Meat & Eat met spelletjes, eten en alcoholvrije drankjes.


Maar niet is iedereen blij met de introductie. ‘Laat studenten in de stad hun eigen troep opruimen,’ schrijft Nicole Drevels uit Bemmel in een opiniestuk. ‘Ontgroeningsactiviteit van de dinsdag: vrijwilliger zijn bij de DAR,’ stelt ze voor. ‘Prikstok in de hand en de stad opruimen.’

September

Met het nieuwe collegejaar in zicht besluit de rector een klein bommetje te droppen tijdens zijn openingsspeech. Hij wil de effecten van druggebruik bij studenten laten onderzoeken. Hoe dat moet gebeuren, zegt hij er niet bij.

Foto: Mathijs Noij

De promovendus die het boerkaverbod op de universiteit ter discussie stelde, krijgt massaal bijval van hoogleraren en onderzoekers. In een ingezonden brief die door twintig mensen wordt ondertekend, stellen zij: ‘Wij wensen niet medeplichtig te worden gemaakt aan een onrechtvaardige wet die in de aard en in de werking seksistisch en islamofoob is.’

Tijdens de opening wordt de nieuwe Radboud-commercial gepresenteerd, die in bioscopen door heel Nederland zal worden uitgezonden. Campagneslogan ‘Je bent nodig’ duwt het vaste ‘Change Perspective’ (tijdelijk) naar de achtergrond. Tegelijkertijd reizen Radboud-wetenschappers af naar Leiden voor de ‘Ware opening’ van het academisch jaar. Ze doen dit uit protest tegen bezuinigingen en stigmatisering. Hoogleraar Marc van Oosterdorp noemt de manier waarop die bezuinigingen tot stand kwamen ‘stuitend’ en ‘cynisch’.

© Rein Wieringa

Er is verontwaardiging over een vacature voor onbetaald hoogleraarschap, hoogleraar Jan Hein Furnée roept de universiteit op meer rekening te houden met eerstegeneratiestudenten en er ontstaat verwarring over of er nou wel of niet te veel studentenkamers zijn in Nijmegen. Ook gaat nieuws over het graf van studentenpastoor John Hacking de hele wereld over.

De brandweer rukt uit voor een brand in het studentenhuis van dispuut T.H.O.R., maar de schuldige blijkt een onopgemerkte rookmachine. Waarom die is gaan blazen, is een raadsel.

Hulpdiensten voor het pand van THOR. Foto: Tom Hessels

September is ook de maand van de klimaatstaking. In het centrum van Nijmegen is er een mars met sprekers van onder andere de Vegan Student Association Nijmegen. En velen gaan ook naar de landelijke klimaatstaking in Den Haag. Microbioloog Michiel in ’t Zand bijvoorbeeld. ‘Er is overweldigend wetenschappelijk bewijs dat het klimaat verandert en die verandering heeft grote risico’s’, zegt hij. ‘We willen dat wetenschappers dit veel meer uitdragen.’

Studenten sluiten hun maand af door terug te blikken op de introductie, die aan het einde van de maand alweer eeuwen geleden voelde.

Oktober

Op Wereld Koffiedag krijg je op veel plekken op de campus korting op het zwarte goud. Vox gaat met Guus Neijenhuis, eigenaar van koffiebar First Things First in het Honigcomplex, op zoek naar de beste koffie van de campus. De koffie op de vijftiende verdieping van het Erasmusgebouw blijkt alle trappen waard.

De kievit is een prooi van de slechtvalk. Foto: Harvey van Diek

Over het Erasmusgebouw gesproken: in 2023 is een grote, interne renovatie van het gebouw gepland. Daarbij gaat mogelijk ook de structuur van het gebouw op de schop. Als het maar geen kantoortuin worden, reageren enkele medewerkers onder het artikel. Het slechtvalkenpaar hoopt vooral dat hun nestkast blijft hangen.

Misschien wordt het Erasmusgebouw wel een hotel. In de toekomst zullen immers meer studenten op de campus wonen, zegt SSH&-directeur Kees Stunnenberg bij de feestelijke aftrap van de renovatie van het Transitorium. Maar waar precies? Dat wil niemand zeggen. Een paar weken later maakt de SSH& bekend vanaf volgend collegejaar kamers te gaan verloten. Het bestaande systeem met wachttijden gaat op de schop. Volgens studentenvakbond AKKU zit de regeling nog vol mankementen.

Tegenover de GGD staan veel woonhuizen. Foto: Google Streetview

Ondertussen slijpen de bewoners van de Groenewoudseweg en omgeving de messen. Ze zijn faliekant tegen het voornemen van de gemeente om toestemming te geven voor een nieuwe studentenflat op de locatie van het huidige, te slopen GGD-pand.

Officieel gaat Carl Figdor binnenkort met pensioen, maar in de praktijk werkt de hoogleraar Tumorimmunologie de komende vijf jaar gewoon door, onder andere dankzij een recente Europese beurs. Ook hoogleraar Kunstgeschiedenis Jos Koldeweij zal na zijn pensioen nog twee dagen per week op de universiteit rondlopen. Sportdocent Fred van Lent zou ook graag blijven doorwerken, maar hij moet met pensioen. Tientallen sporters in het sportcentrum beginnen een petitie voor de populaire docent Bewegen op Muziek. Drie artsen van het Radboudumc springen in de bres voor de populaire sportdocent.

Uit de geldspecial van Vox blijkt dat de Radboud Universiteit best rijk is en dat het college van bestuur graag meer zou willen uitgeven. Rode cijfers zijn geen vrees, maar een doel. Diezelfde special brengt aan het licht dat geld wél stinkt. Aan geldbriefjes blijven heel wat bacteriën kleven.

November

Enkele vacatures van het stichtingsbestuur raken maar niet ingevuld. Omdat de toezichthouder van de Radboud Universiteit en het Radboudumc momenteel focust op onderzoek naar de mogelijke ontvlechting van de twee organisaties, zijn de termijnen van drie leden voorlopig verlengd. Een maand later wordt bekend dat het stichtingsbestuur van Radboudumc en universiteit mogelijk wordt gesplitst in twee raden van toezicht.

lustrum politicologie
Mathy Peters, Annemiek Hoogenboom en Frank Koster. Foto: Tom Hessels

Twee jubilea in november. De opleiding politicologie bestaat vijftig jaar. Annemiek Hoogenboom, Mathy Peters en Frank Koster, drie studenten politicologie van het eerste uur, halen herinneringen op. ‘Wij hadden het gevoel iets te kunnen doen aan alle problemen in de wereld’, vertellen ze.

Photo: Rein Wieringa

De natuurkundestudenten van studievereniging Marie Curie houden zich met andere problemen bezig. Ze hebben een speciale ‘commissie’ om hun snacks te bestellen. 2222 dagen geleden was hun eerste officiële bestelling bij Het Eethuis in Bottendaal.

Leuke bijbaantjes: masterstudent Claudia Hop (24) werkt als pokercroupier bij het grote casino aan de Waalkade. Promovenda Divita Kulshrestha geeft dan weer Indiase danslessen. De Bollywood-lessen blijken bijzonder populair.

Het is hommeles in Hongkong. In de voormalige Britse kolonie zijn al enkele maanden hevige protesten aan de gang tegen de toenemende inmenging vanuit China. De Radboud Universiteit adviseert Nijmeegse uitwisselingsstudenten om hun studieactiviteiten te staken. Holger van Gorkum en Bonnie Busch zijn dat niet meteen van plan. ‘Als het echt gevaarlijk wordt, kan dat nog veranderen.’

In een caravanstalling in Oeffelt, waar ook Vox-caravan Stanley woont, woedt een grote brand. Wonderbaarlijk genoeg overleeft Stanley als een van de enige caravans de grote brand. Wat hem gered heeft? Zijn aftandse staat. Omdat zijn aanblik geen uithangbord is voor het bedrijf dat hem stalt, mocht hij niet op de binnenplaats staan.

December

Mails versturen, documenten downloaden en colleges terugkijken lukt begin december meer niet dan wel. Minstens drie keer wordt het netwerk van de Radboud Universiteit slachtoffer van cyberaanvallen, waardoor het in totaal zo’n anderhalf uur uit de lucht is. Een cyber security-expert van de Radboud Universiteit sluit niet uit dat de aanvallen komen van studenten die liever geen tentamen willen maken.

Chirurg Saman Vinke controleert de elektrode voor de laatste maal. Foto: Bert Beelen

Voor haar nieuwe magazine, met als thema het brein, volgt Vox een openbreinoperatie van een parkinsonpatiënt. ‘Nee, hier hebben we te weinig ruimte, dan raken we een hersenkamer’, klinkt het in de OK. Een andere redacteur mocht dan weer hersenen gaan eten. Want ook het brein heeft vitamines nodig.

Boekhandel Roelants verdwijnt van de campus. De winkel, die vierenhalf jaar op het universiteitsterrein gevestigd was, maakt verlies. Heel jammer, vindt boekhandelaar Wouter Roelants. ‘Ik wilde aan studenten laten zien hoeveel mooie boeken er zijn.’

Enkele dagen per week neemt parlementair historicus Jan Ramakers zijn hond Casper mee naar het werk, tot grote vreugde van zijn collega’s. De donkere labrador is een hulphond voor kinderen met gedragsproblemen. Na het filmpje wil heel Heyendaal plots een hond op de werkvloer.

Een déjà-vu op de redactie. Net als vorig collegejaar valt het bestuur van de Universitaire Studentenraad uit elkaar, nadat twee van de drie bestuursleden opstappen. Het gevolg van een ‘verschil van visie’, aldus de betrokkenen. Volgens de studentbestuurders werd er binnen het presidium anders aangekeken tegen leiderschap. Concrete voorbeelden wil niemand geven.

Eind december maakt Vox een eindejaarsoverzicht. Daar leest u nu het tweede en laatste deel van. Fijne feestdagen en tot in 2020!

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!