Docent worden kan nu ook aan de ‘Radboud Universiteit Maastricht’

24 mrt 2022

Vanaf september kun je ook in Maastricht aan de Radboud Universiteit studeren. Dan gaat de universiteit daar namelijk van start met een opleiding tot eerstegraads docent, samen met de Universiteit Maastricht. Het leer-werktraject is bedoeld voor zijinstromers in het middelbaar onderwijs.

Wie nu als docent in Zuid-Limburg op een middelbare school voor de klas staat maar nog een eerstegraads lesbevoegdheid moet halen, zit in een lastig parket. De dichtstbijzijnde universiteit waar je terecht kunt is in Nijmegen, meer dan 120 kilometer noordelijker. Erg onpraktisch, voor wie zo’n opleiding ook nog met werk en een gezinsleven wil combineren.

Vanaf september komt daarvoor een oplossing. Dan gaan de Radboud Universiteit en Universiteit Maastricht samen een lerarenopleiding aanbieden in Maastricht, werd onlangs bekend. Het is een van de eerste concrete uitvloeisels van het samenwerkingsconvenant dat de Radboud Universiteit en Maastricht University anderhalf jaar geleden sloten. De universiteiten spraken daarin af meer te gaan samenwerken op het vlak van onderwijs en onderzoek.

Andere werkervaring

De opleiding, die maximaal twee jaar duurt, is een leer-werktraject dat specifiek bedoeld is voor (potentiële) leraren in de provincie Limburg, legt Jaap Rohof uit, projectleider bij de Radboud Docenten Academie. ‘We zetten in op twee groepen. De ene zijn docenten die al een andere lesbevoegdheid hebben, bijvoorbeeld voor een ander vak, of tweedegraads docent zijn. De andere bestaat uit mensen die al andere werkervaring hebben, en nu het middelbaar onderwijs in willen.’

Geïnteresseerden moeten daarnaast nog aan andere voorwaarden voldoen, zoals het hebben van een universitair masterdiploma. Ook moeten ze via een geschiktheidsonderzoek kunnen aantonen dat ze in principe in staat zijn binnen twee jaar de lerarenopleiding af te ronden. Ten slotte moeten ze bij een school in Limburg in dienst zijn als docent, of dat per september zijn.

Radboudcertificaat

Tijdens de opleiding staan ze dan drie dagen per week voor de klas en volgen ze twee dagen onderwijs. Een dag is op de universiteit in Maastricht, de andere in Nijmegen – die laatste misschien deels online. Rohof: ‘We vinden het belangrijk dat studenten ook een binding met de opleiding krijgen. De opleiding is een samenwerking met Maastricht, maar uiteindelijk krijgen afgestudeerden een certificaat van de Radboud Universiteit.’

Maastricht_University
Maastricht University. Foto: Wikimedia Commons (CC0)

Rohof hoopt dat de nieuwe ‘Maastrichtse’ opleiding snel bekender wordt in Limburg, onder docenten én scholen. Scholen kunnen namelijk subsidie krijgen van de overheid als hun docenten als zijinstromer een lerarenopleiding volgen. ‘Ook willen we als universiteiten de samenwerking versterken met hogescholen als Fontys (die een tweedegraads lerarenopleiding heeft in Sittard, red.). Als iemand bij ons toch niet op zijn plek is, kunnen we diegene daarheen doorverwijzen.’

De eenjarige eerstegraads lerarenopleiding van de Radboud Docenten Academie, die mensen meteen na hun afstuderen kunnen volgen, blijft vooralsnog alleen in Nijmegen mogelijk. Rohof: ‘We zetten nu eerst in op zijinstromers, omdat het voor hen het lastigst is om een opleiding te volgen die ver weg ligt.’ Op termijn zou het mooi zijn om ook voor andere groepen routes naar een lesbevoegdheid aan te bieden, zegt hij, maar die plannen zijn nog niet concreet.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!