Dokter zijn kun je ook buiten het ziekenhuis

31 aug 2017

Geneeskundeopleidingen moeten hun studenten stimuleren om na te denken over een baan buiten het ziekenhuis, stelde de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) onlangs. In Nijmegen gebeurt dat al.

Scholieren die dokter willen worden hebben daarbij vaak drie beroepen op het oog: chirurg, kinderarts en huisarts. De kans dat ze dat daadwerkelijk worden is niet groot. Het aantal opleidingsplekken is vooral bij de eerste twee beroepen schaars. Überhaupt is het aantal opleidingsplekken in het ziekenhuis de laatste jaren afgenomen. In een notitie aan de Tweede Kamer waarschuwde de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU) onlangs voor een tekort aan opleidingsplekken in de vervolgopleidingen tot medisch specialist.

Lastig

Op zich is het niet nieuw dat veel studenten de opleidingsplek die ze bij aanvang ambiëren aan zich voorbij zien gaan, zegt opleidingsdirecteur Marjolein van de Pol van geneeskunde. ‘Tijdens voorlichtingsdagen wijzen we daarom expliciet op het feit dat er veel meer vakgebieden zijn dan de standaard top-drie. Er zijn minder plekken voor een chirurg dan voor een specialist ouderengeneeskunde. Wil je neurochirurg worden, dan wordt het echt lastig. Daar zijn er maar weinig van en zo’n afdeling kom je dus niet zomaar binnen.’

‘Uiteindelijk komt bijna de helft van de artsen buiten het ziekenhuis terecht.’

Van de Pol en haar collega’s proberen studenten in een vroeg stadium duidelijk te maken dat geneeskunde meer is dan een opleiding voor het ziekenhuis. ‘Uiteindelijk komt bijna de helft van de artsen buiten het ziekenhuis terecht.’ Dat betekent overigens niet dat je dan geen patiëntenzorg levert. Ook buiten het ziekenhuis is voor artsen werk genoeg, zegt Van de Pol. Denk aan bedrijfsarts, verzekeringsarts, jeugdarts, specialist ouderengeneeskunde (wat eerder verpleeghuisarts heette).

Sexy imago

Maar met hun kennis van gezondheid kunnen dokters evengoed in heel andere sectoren terecht. ‘Op dit moment zit er in de Tweede Kamer geen enkele arts. Dat is met de veranderingen in de gezondheidszorg denk ik best een gemis’, aldus Van de Pol.

Het nieuwe curriculum van geneeskunde, waarbij studenten eerder in aanraking komen met de praktijk, helpt ze beter op weg in het beroepenveld. ‘Studenten gaan vrijwel meteen op verschillende plekken meekijken. Ze zien zo al vroeg in de opleiding dat er ook andere specialismen zijn.’ Zelfs ouderengeneeskunde, dat een minder sexy imago heeft dan pakweg cardioloog, kan dan voor studenten ineens aantrekkelijk worden. ‘Als ze eenmaal in aanraking zijn gekomen met ouderengeneeskunde denken studenten vaak: dit is ontzettend leuk, want hierin kan ik alles kwijt waarvoor ik geneeskunde ben gaan studeren.’

1 reactie

  1. Kees schreef op 1 september 2017 om 17:16

    Ik denk dat middelbare scholieren tegenwoordig goed moeten nadenken of ze wel geneeskunde willen gaan studeren. Juist het beroep van arts is een beroep dat de komende jaren door robotisering en kunstmatige intelligentie grotendeels zal worden overgenomen. Denk nu al aan chirurgie en radiologie. Ook de andere specialismen zijn vooral op het hebben van kennis en praktische ervaring gebaseerd en daarom prima door kunstmatige intelligentie te vervangen. De artsen die overblijven zullen natuurlijk voorlopig nog hun brood als adviseur van de IT industrie kunnen verdienen.

Geef een reactie

Vox Magazine

Het onafhankelijke magazine van de Radboud Universiteit

lees de laatste Vox online!

Vox Update

Een directe, dagelijkse of wekelijkse update met onze artikelen in je mailbox!

Wekelijks
Nederlands
Verzonden!